fbpx
12.9 C
София

Apple е принудена да въведе революционни промени в iOS 17

Най-четени

Apple вече обяви, че ще отвори мобилната си операционна система поради натиска на европейските законодатели. Промените може да влязат в сила от iOS 17.

Това е внезапно и неочаквано събитие. Марк Гурман твърди, че Apple се готви за големи промени в iOS. Допускането на магазини за приложения на трети страни в iOS може да е първата стъпка. Последвано от отваряне на системата за съобщения и замяна на по-голямата част от вградените приложения в iPhone и iPad.

Регламентът за цифровите услуги (DSA) и регламентът за цифровия пазар (DMA) в действителност налагат ограничения на американския гигант. Тези два европейски регламента изискват от най-големите цифрови играчи да направят своите платформи по-конкурентни и удобни за потребителите, като ги отворят за повече възможности. Това е добро изискване, което обаче в действителност поражда множество проблеми, особено по отношение на сигурността на устройствата, предвид изключително затворения App Store на Apple. Един от факторите, допринасящи за високото ниво на сигурност на iOS, до този момент беше добре „охраняваният“ магазин за приложения.

Големи промени за App Store в iOS 17

Разработчиците и сервизните инженери работят за отваряне на важни компоненти на платформите на Apple – казва авторът на Bloomberg. В резултат на това те ще предоставят на потребителите на iOS и iPadOS възможността да инсталират приложения директно от техните устройства, вместо чрез App Store на Apple. Принципът, достъпен чрез „джейлбрейк“ на смартфоните на калифорнийския гигант, известен като „sideloading“, отдавна е в центъра на правен спор между Apple и Epic Games в САЩ.

Една от основните причини за комуникацията и лобистките усилия на Apple преди решението на DMA и DSA беше възможността за заплахи за сигурността, ако App Store вече не е единственият начин за инсталиране на приложения. Apple несъмнено ще трябва да създаде нови инструменти, за да поддържа сигурността на своите потребители. Дори и да е от съществено значение, ще трябва да се изчака, за да се оцени потенциалното развитие в тази област.

Освен това експертите на Apple обмислят да направят някои задължителни изисквания за сигурност, дори ако софтуерът се изтегля извън App Store, за да се предпазят потребителите от вредни приложения. Както и сега, може да се наложи тези приложения да бъдат проверявани от Apple, преди да бъдат пуснати на пазара. Естествено, тази проверка ще бъде скъпа и ще включва нов вид комисионна. Предполагаме, че тя естествено ще бъде по-малка от сегашното ниво от 15 %.

Покупки в приложенията в App Store

Освен това Марк Гурман твърди, че Apple все още не е взела решение по важен аспект от Закона за цифровите пазари. Ще бъде ли разрешено на разработчиците да интегрират платежни системи на трети страни в своите приложения? С други думи, ще могат ли разработчиците да заобиколят комисионата на Apple върху покупките в приложенията?

Ясно е, че това доведе Apple до сериозни проблеми. Налице е значителен потенциален пропуск, когато се губи практически пълният контрол върху един магазин за приложения. Дори и когато тяхната 30% комисиона вече не се прилага за всички продукти и услуги в App Store, неочакваната печалба, която представляват множеството комисиони, все още се равнява на огромен поток от годишни приходи. Поради това Apple може да е склонна да се въздържи от твърде бързото им пресушаване.

Това означава, че през последната фискална година на Apple приходите от Европа са поне 95 милиарда долара. Според анализите на Bloomberg само 2% от общите приходи на гиганта ще дойдат от Европа, а 6% – от App Store.

Според източниците на Марк Гурман, новите промени в iOS ще се осъществят първо в Европа, за да се предотврати пълното застрашаване на този източник на доходи.

Ако обаче други държави или райони на света приемат подобна правна стъпка, завършената работа може да послужи за основа. Основният пазар за Apple, САЩ, работи по законодателна инициатива, доста подобна на DSA в Европа.

Ето защо Apple ще трябва да се научи как да се справя с опозицията и да разделя този „пай“. Това несъмнено е добра новина за потребителите и разработчиците. Особено за най-големите от тях, които биха могли да избегнат 30-процентния данък само при определени обстоятелства, ако приложението им попада в определени категории. Като например програмата News Partner за медиите. Или по-специални споразумения с услуги за стрийминг като Amazon Prime Video.

iOS 17 ще донесе прозрачност на всички нива

Магазинът за приложения обаче не е единствената промяна, която ще настъпи в iOS/iPadOS. Apple ще наложат допълнителни ограничения върху него, като подчертаят избора, който хората все още имат. Например промяната на програмата по подразбиране трябва да е проста. Apple вече започна да проявява по-голяма прозрачност по този въпрос. И сега разрешава премахването на по-голямата част от своите собствени приложения. Дори и така, все още има много ефективни блокировки. Това важи с пълни сили най-вече около нейния браузър. Не само че Safari продължава да бъде ключов компонент на iOS, но всеки друг браузър на пазара трябва да използва същия енджин за визуализация – WebKit, предоставен от гиганта от Купертино.

Освен това Apple ще се стреми да направи повече от своите API-та достъпни за външни програми. В резултат на това приложенията, създадени от други участници, ще имат по-голям достъп до основните функции на iOS.

Освен това някои материални компоненти може да станат по-достъпни. Това се отнася за NFC чипа, който може да бъде достъпен само чрез приложението „Cards/Карти“ на Apple, както и модулите и технологиите на камерата. Потребителите би трябвало да се възползват от това, като имат повече възможности, но сигурността е постоянна грижа.

Сложното положение около съобщенията

Съобщенията ще бъдат в центъра на хаоса, за да се отличат от конкуренцията, защото ще трябва да работят с други услуги за изпращане на съобщения и самото приложение да бъде по-отворено за разработчици от трети страни. Дългият път, който предстои, е ясен от огъня, който Google продължава да разпалва, за да убеди Apple да приеме стандарта RCS. Бизнесът на Тим Кук изглежда мисли за съвместимост. Но не и с този стандарт, който вече е технология на Google, както го защитава фирмата от Маунтин Вю.

Разработчиците на Apple се опасяват, че достъпът до „Съобщения“ може да обърне с главата надолу криптирането от край до край на приложението и други мерки за защита на личните данни. Независимо дали те са били приложени в началото или са били подсилени наскоро.

Дата на представяне на iOS 17

Според Марк Гурман, Андреас Вендкер и Джеф Робин отговарят за новите усилия съответно в областта на софтуера и услугите на Apple. Първият от тях дълго време е заемал длъжността вицепрезидент по софтуера в Apple и работи директно под ръководството на Крейг Федериги.

Съобщава се, че Apple отделя „значително количество ресурси в тази насока“, според автор на Bloomberg. Като се има предвид, че това противоречи на всеки действащ до този момент план. Очевидно е, че не всички харесват това вътре в компанията. Според доклади някои разработчици може да разглеждат този проект и като нежелано отклонение, което забавя създаването на важни бъдещи функции.

Тъй като iOS 17 ще включва всички тези подобрения, Apple разполага с много кратък срок. Предстоящата версия на мобилната операционна система за iPhone вероятно ще бъде официално обявена през юни 2023-та година на откриващата презентация на WWDC.

Гигантът от Купертино ще трябва да се адаптира както никога досега, това е очевидно. Например, приемането на USB-C от страна на Apple, което се изисква от Европейския съюз сякаш ускори това действие, за добро или лошо – времето ще покаже. В крайна сметка това е най-малката грижа на Apple в светлината на споменатите проекти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини