fbpx
-1.7 C
София

Apple заведе дело заради логото на тази малка компания

Най-четени

Prepear е приложение за планиране на храненето, спазване на хранителен режим и изготвяне на списък с хранителни стоки за закупуване, което помага на хората да откриват рецепти и други. Това приложение е подбранд на компанията Super Healthy Kids и в момента е ответник по съдебно дело, заведено от Apple заради неговото лого.

Информацията идва от публикация в Instagram, в която Super Healthy Kids разказва какви неволи си има с Apple. Според основателите, Apple „се противопостави на нашата заявка за запазване на търговска марка за нашия малък бизнес, Prepear, настоявайки да променим нашето лого във формата на круша, използвано за представяне на нашата марка в бизнеса с управление на рецепти и планиране на храненето.“

В петиция на Change.org Prepear продължава да разказва: „Преди да ни атакува, Apple имате възражения по десетки други заявки за запазване на търговски марки, подадени от малки фирми с лога, свързани с плодове. Много от тези лога бяха променени или изоставени. Повечето малки фирми не могат да си позволят десетките хиляди долари, които би им струвало едно съдебно дело срещу Apple.“

Prepear казват, че са малка компания с персонал от само петима служители, а съдебните разходи след подаването на иска от Apple вече са им стрували „много хиляди долари“ плюс уволнение на един член на екипа в правната им битка срещу производителя на iPhone.

„Изключително ужасяващо преживяване е да бъдем правно атакувани от една от най-големите компании в света, дори когато очевидно не сме направили нищо лошо и разбираме защо повечето компании просто се предават и сменят логата си.“, добавя Prepear в молбата си към петицията за подкрепа.

Prepear казва, че „чувстват морално задължение да заемат позиция срещу агресивните правни действия на Apple срещу малкия бизнес и да се борят за правото да запазят логото си.“ Компанията казва още: „Ние се защитаваме от Apple не само за да запазим логото си, но и за да изпратим послание към големите технологични компании, че тормозът на малкия бизнес има последствия.“

Досега има малко повече от 8200 виртуални подписа на петицията в Change.org, като зададената цел е достигане на 10 000 подписа.

Когато гледаме двете лога по-горе, не можем да кажем, че логото на Prepear изобщо прилича на логото на Apple. Но разбира се, Apple приема нещата по различен начин.

Prepear е безплатно приложени и е достъпно за изтегляне в iOS и Android.

Главният изпълнителен директор на Prepear, Ръс Монсън, казва, че Prepear е подала заявка за запазване на своята търговска марка с логото още през януари 2017 г. и в крайна сметка от американското бюро за запазени марки са констатирали, че „не е в конфликт с други регистрирани търговски марки и следва да бъде запазено“. Всичко тогава е изглеждало добре.

Докато в последния ден от срока за възможни възражения и обжалвания на решението, не са получили известие, че Apple е подала искане за преразглеждане и отхвърляне на запазването на марката. Според Монсън, Apple е изразила възраженията си в последния ден, в който законът им разрешава. Изпълнителният директор казва, че Prepear са били „достатъчно наивни“, за да мислят, че могат да обсъдят въпроса с Apple рационално, тъй като и двете лога изглеждат доста различно. Но това не се случва и компанията е настървена да реши въпроса по съдебен ред.

Prepear казва, че скоро ще предаде петицията си на Apple и ще сподели актуализации за това, което се случва. Екипът на компанията казва, че се надява Apple да прекрати случая, преди да се стигне до по-скъпите фази на съдебния процес.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Technical
Technical
1 година

„Епъл“ е най-големият патентен трол в историята досега. Не произвежда много оригинални неща, но съди безмилостно. Изглежда за такива гадни мегакорпорации адвокатите са най-големият доход.

Лаврентий Берия
Лаврентий Берия
Отговор на  Technical
1 година

Докато не заведат и спечелят дело срещу ‘правилния’ реднек, който от своя страна ще заведе своята М249 ‘SAW’ + сак с ленти по 150 патрона всяка в офиса на ‘Епъл’ в натоварен работен ден ; )

Подобно на Марвин Хеемейр.

Аз-Съм
Аз-Съм
1 година

Дайте линка да гласувам за крушите!!!

XaXo
XaXo
Отговор на  Аз-Съм
1 година

Дам няма линк и аз бих пуснал един глас. Тея п-дали от ябълката се взимат много на сериозно..

Kuzmanovv
Kuzmanovv
1 година

Дано да попаднат на свестен съдия и да спечелят, но финансово ще им бъде много трудно … ? могат да ги съдят до края на света ?.

Стоян
Стоян
1 година

Дано им изгният ябълките на тези мишоци от Apple. Все те си мислят, че са прави.

Последна редакция 1 година от Стоян
Агенция "Га-Га"
Агенция "Га-Га"
1 година

На времето когато са почнали, APPLE са имали проблем с това, че Beatles вече са имали регистрирана музикална компания и лого с това име.
Големите хора си личат точно в такива моменти. Музикантите се съгласяват да се регистрира новата компания с условието тя да не навлиза в музикалния бизнес. След няколко десетилетия, APPLE небрежно забравят са това и си „отварят“ музикалния магазин. Толкова за почтеността на тази компания, която аз съм изключил за себе си

Нови ревюта

Подобни новини