Apple затваря всички магазини извън Китай

2
515

Часове след като Apple промени годишната си конференция за разработчици и избра да я проведе онлайн, компанията съобщава, че ще затвори всичките си магазини извън Китай заради тревогите около епидемията от коронавируса.

Магазините на Apple по целия свят ще затворят до 27 март, съобщиха от компанията. Освен това насърчават служителите си по целия свят да работят от домовете, и заявиха, че са заделили 15 милиона долара, които ще вложат в усилията за възстановяване от тежката епидемия.

„На работните ни места и търговски обекти трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим разпространението на COVID-19.“, публикува в петък изпълнителният директор на Apple Тим Кук в социалната мрежа Twitter. В прес съобщение, публикувано в нюрзума на Apple, Кук казва, че работниците на почасово заплащане ще продължават да получават хонорарите си, дори когато магазините на компанията не работят.

Коронавирусът е открит за първи път в китайския град Ухан в края на миналата година. Вирусът, известен като 2019-nCoV, е обявен от Световната здравна организация на 31 декември и оттогава е в процес на изучаване. Китайските учени свързват нововъзникналото заболяване със семейство вируси, известни като коронавируси, които включват смъртоносната ТОРС и респираторния синдром на Близкия изток. Тази седмица СЗО обяви коронавируса за глобална пандемия.

Заболяването се разпространи и в САЩ и стана причина президентът Доналд Тръмп в петък да обяви извънредно положение. Училищата са затворени, Бродуей е с изгасени прожектори, а всякакви културни, спортни или бизнес събития са отменени. Съобщават се повече от 1600 случая на коронавирус в САЩ и все още имат недостиг на тестове за вируса.

По-рано в петък Apple заяви, че ще проведе своята световна конференция за разработчици онлайн. Събитието, едно от най-големите на компанията за годината, е мястото, на което брандът представя някои от най-новите си софтуерни решения на годината – като новите функции, които планира да въведе в iPhone и MacBook например.

„Текущата здравна криза изисква да създадем нов формат WWDC 2020, който предоставя пълна програма с онлайн излъчване, която ще предложи чудесно обучение за цялата ни общност от разработчици по целия свят.“, съобщава Фил Шилер, старши вицепрезидент на Apple за световния маркетинг, в изявление. Apple има 23 милиона регистрирани разработчици в повече от 23 страни по света.

Apple е само поредната от редицата компании, които изместват или отменят събития, тъй като коронавирусът се разпространява по целия свят. Други компании като интернет гигантите Facebook и Google също отмениха своите ежегодни събития за разработчици, които бяха планирани за пролетта. Големите организации също измениха плановете си, като в това число беше отменен и годишния фестивал на музиката и технологиите SXSW в Тексас, конференцията за разработчици на игри в Сан Франциско и изложението за електронни развлечения в Лос Анджелис. Дори Дисниленд затвори врати.

Коронавирусът и Apple

Подобно на много други компании по света, коронавирусът навреди на операциите на Apple. Миналия месец компанията предупреди, че вероятно ще пропусни тримесечните отчети за приходите, които би трябвало да излязат по план в края на месец март. Тя посочи две причини за тази промяна: коронавирусът навреди както на търсенето от страна на клиентите на най-големия пазар в света – Китай, така и на производствените възможности на Apple, тъй като огромна част от продуктите на компанията са дело именно на китайските фабрики и служители. Китай е един от най-големите пазари на Apple, но в същото време и производител на всичките им устройства, анализатори очакват сериозен недостиг на iPhone по целия свят, и дори самите Apple обявиха това.

Още в края на месец януари Apple затвори магазините си в Китай, за да предотврати разпространението на коронавирус. Магазините вече са затворени, като според анализаторите загубите за икономиката възлизат в рамките на десетки милиони долари.

„Това, което успяхме да научим от Китай, ни помогна да развием най-добрите практики, които помагат изключително много в нашия глобален отговор на епидемията с коронавируса. Един от тези уроци е, че най-ефективният начин да се сведе до минимум риска от предаване на вируса е като се намали гъстотата и се увеличи максимално дистанцията между хората при общуване“, каза Тим Кук в съобщение за медиите от петък, публикувано онлайн.

Всеки, който се нуждае от поддръжка или сервиз от Apple през следващите две седмици, може да посети страницата за онлайн поддръжка на компанията. От Apple съобщават, че електронният им магазин ще продължи да работи. Освен това, както Кук разшири политиките си за медицински отпуски, за да се съобрази с проблемите с коронавируса, а като иновативна политика от страна на компанията, както вече споменахме, ще продължават да плащат на щатните си работници, независимо, че към момента по-голямата част от търговската дейност не се извършва.

Кук каза също, че компанията преминава към „гъвкави условия за работа по целия свят извън Китай“, което означава, че служителите на Apple трябва да работят дистанционно, ако техните позиции и задължения го позволяват. Компанията също ще осигури здравни прегледи и измерване на температурата в офисите на всеки служител.

„Все още не знаем кое е най-голямото предизвикателство пред нас в този момент. Не знаем и кога епидемията ще приключи. И въпреки това бях вдъхновен от човечността и решителността, които видях от всички краища на нашата глобална общност“, заключва Тим Кук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари