Наскоро Apple отчете поредните си отлични финансови резултати за изминалото тримесечие, но едно събитие може да накърни сериозно представянето на компанията в близко бъдеще.

Както знаете, по последни данни коронавирусът 2019-nCoV продължава разпространението си, както в Китай, така и по света. Китайското правителство взема все по-крути мерки по ограничаването му, което наложи карантина над мястото на възникване на епидемията – Ухан.

„Уолстрийт джърнъл“ предава, че в края на миналата седмица, американската компания е взела решение за временното затваряне на своите магазини и корпоративни офиси в страната. Затварянето е временно и ще продължи поне до девети февруари.

„Заради мерки за сигурност и основавайки се на последните съвети на водещи здравни експерти, ние решихме да затворим всички наши корпоративни офиси, магазини и контактни центрове в Китай до 09.02“, цитира медията представител на Apple. „Продължаваме да следим отблизо ситуацията и очакваме да може да отворим своите магазини съвсем скоро“.

„Джърнъл“ привежда това, че китайските операции на компанията съставляват една пета от печалбите на Apple, като служителите в Поднебесната империя, които са директно наети от американската компания са близко 10 000.

Относно евентуални проблеми, свързани с коронавируса бива отбелязано и в последния доклад, изнесен от Apple пред своите инвеститори в средата на миналата седмица. Компанията отправя предупреждение за евентуални проблеми, засягащи продажбите и линиите за доставка в страната, заради епидемията. Освен това, Apple постави необичайно широки граници за допустимата предвиждана печалба за следващото тримесечие – от $63 млрд. до $67 млрд.

Настоящето решение на компанията доведе до спад от четири процента на дяловете на компанията в края на седмицата, което се и запазва с отварянето на пазарите днес.

Настоящето положение не е нещо неочаквано. В края на януари, репортаж на Bloomberg предрече сериозни проблеми за компанията в Китай. Проблемът произтича от това, че много от работниците на фабриките на Foxconn и Pegatron, основните партньори на Apple в страната, заети с производството на техни устройства, са заминали при роднини заради китайската Нова година и връщането им на работа в предприятията, които се намират на 500 километра от Ухан, може да е невъзможно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари