Apple изгуби съдебното дело срещу Swatch за сходните рекламни слогани

6
726

Apple счете фразата Tick Different (тиктакай различно), която Swatch използва за реклама на своите часовници, твърде подобна на нейния стар слоган Think Different (мисли различно). Но швейцарския съд не се съгласи с тази теза.

Производителят на часовници Swatch спечели в Швейцария съдебното дело, заведено от Apple, която го обвини в нарушаване правата на бранда.

Swatch измисли този слоган през 2015 година за рекламирането на своите часовници Bellamy с вграден NFC модул за извършване на безконтактни плащания. Часовникът бе разработен съвместно с Visa.

Swatch регистрира своя рекламен слоган в Швейцария и САЩ. Но Apple реши, че той твърде много прилича на нейното мото, използвано от 1997 до 2002 година. Тогава тази фраза се считаше за отговор на IBM, чиято рекламна компания се съпровождаше от слогана Think, съобщи Reuters. По това време IBM е основният конкурент на Apple на пазара за персонални компютри.

През месец април април Apple заведе в швейцарския съд съдебен иск срещу Swatch. Съдебният процес продължи две години. Swatch настояваше, че рекламата на Apple не е била широко известна в Швейцария, за да може да се приложи клаузата за защита на търговската марка. Освен това компанията твърди, че се е вдъхновила от собствената си рекламна кампания от 80-те години със слоган Always different, always new (Винаги различен, винаги нов).

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
БахтиГецатаКьорав конПенчо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Пенчо
Пенчо

Много се кефя когато компанията изградена от парите на глупаците получава такива шамари. Апъл нищо не е измислила, няма и да измисли а продава боклуци с остарял хардуер на 4-5пъти над нормалното за толкова стар и слаб храдуер. Скоро много фирми от които са крали ще ги осъдят и тогава балона ще пукне!

Гецата
Гецата

Малка бедна злобна душица си ти 😂😂😂

Бахти
Бахти

Гецата ти си и еВати широко скроената душа, ама освен нея нямаш нищо друго, ни акъл, ни познания, да не говорим за авторитет… 😉
… а, да, забравих, имаш нагризана ябълка, да не забравиш да я сложиш в средата на масата, когато си сред себеподобни… 🙂

Бахти
Бахти

Този патентен трол – crApple патентова правоъгълника и ако не ги бяха озаптили, щяха да патентоват въздуха и щяха да съдят всички да им плащат задето дишат, да фалирват и да се приключва.

Кьорав кон
Кьорав кон

Съгласен съм, всеки производител да защитава патентите заради средствата, които са инвестирани в тях, но да се съдят заради фрази, че са подобни е нелепо. От друга страна продуктовата категория на двете фирми е коренно различна и дори да бяха използвали „think different“ не виждам с какво това щеше да навреди на пазара на Apple. В случая май решиха, че трябва да контролират всичко/всеки и да се изживяват като „великата корпорация“ което ще им донесе единствено негативи в последствие.

Бахти
Бахти

След смъртта на Стив Джобс (мир на праха му), човека който знаеше как се правят нещата – ТЕ са в тотална безизходица и дори „сър“ (идиота) Джон Айви 5 години беше зациклил преди да се махне поради некадърност. Какво друго им остава за да си „лъскат“ имиджа?