Apple отговори на Google за изразени притеснения за сигурността на iOS. Компанията смята, че нейният конкурент е създал фалшиво впечатление за масова уязвимост. Целта е била да се сплашат потребителите на iPhone.

Всичко започва в края на август. Тогава един от изследователите по сигурността на Google прави публикация, в която описва 12 уязвимости в Safari браузъра на iOS. Те позволяват на хакерите да събират лична информация от iPhone устройства.

Съмнителни сайтове залагали софтуер за мониторинг в телефоните, който краде информация и я изпраща до сървър на всеки 60 секунди.

Apple публикува отговор на сайта си, след като получава редица оплаквания от потребители, които се притесняват, въпреки че дупките са запушени още през февруари.

Компанията не е доволна от факта, че у потребителите е създадено впечатление за масово проследяване на хора и техните устройства

Apple обяснява, че въпросните сайтове за атака са били по-малко от дузина и те са фокусирани към Уйгур общността.

От Google са преувеличи мащаба на атаката, за да изплашат потребителите на iPhone. Има обвинение и, че информацията е споделена цели шест месеца след като проблемите са решени.

Другото, което не се е харесало на „Ябълката“ е, че е оставено впечатление, че атаката е траела две години. Всъщност групата зад нея е можел да работи два месеца.

„Ние поправихме въпросните дупки през февруари – работейки наистина бързо. Отне ни десет дни да решим проблем, след като го открихме. Когато от Google се свързаха с нас, ние вече работихме по отстраняването на уязвимостите“, пишат от Apple.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за