Apple има сериозни проблеми в Европа

7
1193

ЕС започна две разследвания срещу Apple относно нарушения на антимонополното законодателство. Корпорацията от Купъртино е обвинена в недобросъвестна конкуренция при използването на платежната система Apple Pay и магазина App Store.

Apple Pay

Еврокомисарят Маргрет Вестагер заяви, че Apple ограничава заплащането на стоки и услуги с помощта на NFC модула на iPhone с това, че разплащанията преминават единствено чрез Apple Pay и не се поддържа нито една друга платежна система. Вестагер посочи, че по време на пандемията от новия коронавирус популярността на безконтактните разплащания рязко е нараснала, а Apple сдържа развитието на безконтактните технологии и пречи на избора от страна на клиентите на по-иновационни услуги.

App Store

Еврокомисията разследва и за възможни нарушения в практиката за вземане на такси от разплащанията на приложенията в App Store. Оказа се, че Apple позволява тези плащания да се извършват само чрез своята платежна система и от всяка транзакция взема по 30%. Нещо повече, разработчиците, независимо от коя част на света, нямат право да интегрират в своите приложения други начин за разплащане.

Доводите на Apple

Apple заяви през Business Insider, че тези обвинения са безпочвени:

„Много сме разочаровани, че Еврокомисията реагира по този начин на безпочвените оплаквания на няколко компании, които просто искат безплатно да получат това, за което всички останали плащат. Ние не считаме това за правилно – ние искаме да запазим пазара, в който всеки разработчик може да успее“.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари