Apple иска да придобие приложението Shazam за $400 млн.

3
3

Технологичната корпорация Apple води преговори за поглъщане на Shazam Entertainment, който е разработчик на софтуер, намиращ звучащи музикални тракове. За това съобщи Ройтерс, позовавайки се на осведомен източник.

По информация на TechCrunch, IT-гигантът е готов да плати за Shazam $400 милиона, а самата сделка може да бъде оформена тази седмица.

Програмата вече е частично интегрирана в Siri, който е виртуален помощник на Apple. Собствениците на iPhone с инсталиран Shazam ще могат да кажат: „Хей, Siri, коя е тази песен?“. След това приложението успешно ще идентифицира непознатия за потребителя трак.

При това, Shazam предлага и редица други възможности, които не са съвместими с виртуалния асистент на Apple. Например, програмата може да определя имената на телевизионни предавания, които потребителя вижда за първи път.

Shazam Entertainment към момента отказва да коментира информацията за преговорите с Apple.

Според компанията PitchBook, която анализира пазара на частните инвестиции, компанията-разработчик е на 18 години и е привлякла от инвеститори $143 милиарда, а пазарната й капитализация се оценява на $1 млрд.

Това е два пъти по-малко, отколкото Apple предлага за Shazam.

Медиите предполагат, че чрез придобиване на Shazam, IT-гигантът иска да подобри собствената си музикална услуга Apple Music.

Към средата на 2017 година, Apple Music е с 27 милиона абоната и сериозно отстъпва на Spotify – безплатна онлайн услуга за слушане на музика, която е предпочитана от 60 милиона потребителя.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "Apple иска да придобие приложението Shazam за $400 млн."

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка