fbpx
7.3 C
София

Apple иска да разшири своята програма за „независим ремонт“ на устройствата

Най-четени

Поправянето на продукт на Apple често изисква достъп до скъпите сервизи на компанията или голяма фирма за поправка на устройства, която да бъде официален представител. Ако живеете на място, където имате ограничен достъп до тези сервизни центрове, наскоро обявеното от Apple разширяване на програмата за независим ремонт на устройствата може да промени нещата. Компанията планира да разшири програмата си за ремонт до „почти всяка държава, където се продават продукти на Apple“, което означава, че някой в близост до вас ще може скоро да използва официални части на Apple, за да поправи повредения си iPhone самостоятелно.

В момента програмата е достъпна само на територията на САЩ, Канада и Европа, но според официалната информация от Apple доставчиците в страни като Австралия, Япония и Корея ще започнат да доставят официални компоненти на компанията, които крайните потребители да могат да закупят и да отремонтират самостоятелно устройствата си. По-късно тази година ще се присъединят и страни като Китай.

Доставчиците на официални компоненти на Apple трябва да кандидатстват за участие, а след като бъдат одобрени, те ще могат да закупуват само ограничен набор от първокласни компоненти като батерии, екрани и диагностични инструменти. Това означава, че общите и често срещани дефекти като повреда на батерията или счупване на екрана, ще могат да бъдат решавани в местния сервиз за устройства до вас, но по-екзотичните и сложни проблеми, ще изискват контакт с оторизиран сервиз, ако потребителя не желае да рискува да загуби гаранцията си или да бъдат нанесени допълнителни щети на устройството.

Ако се интересувате от възможността да се занимавате с ремонтирането на устройства на Apple, има и други неща, които трябва да знаете. Присъединяването към програмата идва с договор, който според съобщенията дава право на Apple както да проверява сервизите, с които работи, така и да ги глобява, ако установи, че нещо не е наред. Според доклада на Motherboard един сервизен обект може да получи санкция от 1000$, ако бъде установено, че се използват резервни части от трети страни в повече от два процента от ремонтите.

Като цяло Apple изглежда подкрепя ремонтите от трети страни, стига да може да спечели от тях, а тази програма за „независим ремонт“ изглежда не по-различна. Не трябва да забравяме, че Apple системно се опитва да ограничи всячески да ограничи възможностите на потребителите да подменят сами компонентите на техните устройства или да ги ремонтират извън нейните сервизи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини