Apple и Facebook спорят коя от двете нарушава поверителността повече

1
256

Писмо от ръководителя на отдела за поверителност на Apple от четвъртък даде началото на поредния сблъсък на компанията с Facebook, тъй като и двата технологични гиганта се обвиниха взаимно, че не са защитавали достатъчно добре поверителността на данните на потребителите. Тъй като Apple представя грижата за неприкосновеността на потребителските данни като основен приоритет в своите маркетингови послания, решиха този път да засегнат Facebook и нейните рекламодатели, като привлекат вниманието към това дали социалната мрежа се грижи за поверителността.

В писмо до адвокати от организации като Electronic Frontier Foundation, Human Rights Watch и Open Technology Institute шефът на Apple по защитата на личните данни Джейн Хорват насочи вниманието към практиките на Facebook за събирането на потребителски данни, твърдейки, че компанията не се интересува от поверителността на потребителите.

„Ръководителите на Facebook ясно заявиха, че целта им е да съберат възможно най-много данни от потребителите както за предлагане на продукти, така и на трети страни, за да разработват и осигуряват приходи от тази информация, пренебрегвайки поверителността на потребителите и непрекъснато генерирайки печалба от използване на потребителските данни“, казва Хорват.

Писмото беше показателен отговор на призив от Facebook към Apple, направен на 7 октомври, в който социалната мрежа казва, че Apple е трябвало да приложи по-рано мерките си за потребителската поверителност, въведени през юни тази година.

По време на Световната конференция за разработчици на Apple, от компанията обявиха няколко нови актуализации по поверителността на iOS, включително и въвеждането на нова функция, наречена Прозрачност на проследяването от приложения, която ще изисква хората да дадат разрешение на приложенията да събират техните данни, вместо те да са достъпни за тях по подразбиране.

Актуализацията заплашва да изкорени няколко основни методи за проследяване на рекламите в приложения, в това число и в приложението на Facebook. Компанията предупреди в публикация в блога си през август, че актуализацията ще означава по-малко печалби за рекламодателите и по-малко ефективно проследяване на търсените стоки, към които потребителите са демонстрирали интерес.

През септември Apple реши да отложи въвеждането на функцията до 2021 г., за да могат разработчиците да имат повече време да направят необходимите промени.

„Разработихме Прозрачност на проследяването от приложенията по една – единствена причина: Защото споделяме общи притеснения с потребителите ни относно следенето без тяхното съгласие и обединяването и препродажбата на данни от рекламни мрежи и брокери на данни“, казва Хорат в писмото от 19 ноември.

Facebook обаче изрази съмнения относно обяснението на Apple.

В отговора си на писмото на Apple Facebook обвинява компанията, че използва поверителността на данните като прикритие, чрез което да доминира на пазара на рекламата. Това обвинение не идва само от Силициевата долина. По време на изслушване за технологичните монополи през юли депутатите на САЩ разкритикуваха Apple, че използва поверителността като аргумент за задушаване на конкурентите.

„Те използват своята доминираща позиция на пазара, за да дават приоритет на собственото си събиране на данни, като същевременно правят почти невъзможно техните конкуренти да използват същите данни“, казва в изявление на Facebook. „Те твърдят, че става въпрос за поверителност, но всъщност идва реч за чиста печалба.“

Очаква се Apple да реализира приходи до 11 млрд. щатски долара от дигитална реклама до края на 2025 г., въпреки че основните ѝ приходи все още идват от App Store и продажбата на устройства. Google също така твърди, че плаща на Apple между 8 и 12 милиарда долара годишно, за да бъде търсачка по подразбиране в iPhone, което е огромна полза по отношение на приходите от дигитална реклама на Google.

Apple събира данни за потребителите на iOS чрез идентификатор, който се нарича IDFA и създава уникален маркер за разпознаване на устройствата от рекламодателите. Трети страни като Facebook могат да го използват, за да насочват реклами въз основа на активността на потребителите при сърфиране, поради което понякога потребителите споделят, че се чувстват така, сякаш всички онлайн портали непрекъснато следят техните действия и знаят какво търсят и правят.

Адвокатите твърдят, че IDFA на Apple нарушава правата за поверителност и организации като Mozilla призовават Apple да нулира идентификаторите всеки месец по подразбиране, за да ограничи проследяването.

Прозрачността на проследяването на приложения по същество е в противоречие с IDFA, тъй като проследяващите реклами сега ще трябва да получават разрешение всеки път, когато искат да получат вашите данни в приложенията. Проучванията показват, че повечето потребители не променят настройките си за поверителност, така че това, което е настроено по подразбиране е това, което повечето хора ще използват.

Приложенията по подразбиране взимат информация за милиони хора и сега ще се нуждаят от съгласие за това, заплашвайки бизнес модела за рекламните компании.

Facebook твърди, че състоянието на Apple по отношение на неприкосновеността на личния живот също не е перфектно – сочейки към уязвимости, които компанията изпитва като недостатъкът на FaceTime, който позволява на хората да подслушат шума около нечий микрофон, дори когато получателят все още не е приел обаждането.

Facebook Messenger наскоро поправи подобна уязвимост чрез програмата си за грешки.

На CES през януари, Horvath на Apple и ръководителят на поверителността на Facebook Ерин Игън говориха в дискусионен панел за поверителност на данните. Съобщението от Facebook по време на панела беше, че социалната мрежа е също толкова добра в защитата на поверителността, колкото Apple.

В отговора на Facebook на писмото на Apple в четвъртък социалната мрежа имаше подобен аргумент: Apple е също толкова зле, колкото всички останали.

„Те принудиха нашите вътрешни бизнес приложения да променят фокуса си“, се казва в изявлението на Facebook. „За съжаление не сме перфектни и трябваше да се адаптираме“.

 

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари