Apple и Google премахват приложения за коронавируса в борбата с дезинформацията

5
872

Както Apple, така и Google са започнали да атакуват приложения, свързани с коронавируса в техните маркети за мобилните им операционни системи, според нов доклад на CNBC. Разработчиците на приложения, които разговаряха с новинарската институция, казват, че Apple ще премахне от каталога на App Store всяко едно приложение, което по някакъв начин е свързано или засяга коронавируса, и не е одобрено от здравните организации или правителството. CNBC съобщава също, че Google няма да показва никакви резултати при търсене на „коронавирус“ и производни названия в Play Store, въпреки че към момента не е ясно дали компанията ще предприеме същите строги мерки за контрол и ще ограничи одобрението на нови приложения по темата.

Изглежда, че Apple ще спира нови приложения, свързани с коронавируса, още във фазата на ръчно преглеждане, като един от разработчиците на подобни приложения съобщи пред CNBC, че е получил известие от производителя на iPhone, че „Приложения с информация за актуални медицински проблеми трябва да бъдат изпращани от призната институция.“

Има изключения

Добронамерените приложения от независими разработчици, които известяват потребителите за пътя и състоянието на коронавируса и разчитат на информация от Световната здравна организация или други признати институции, няма да попадат в обсега на забраната, съобщават от медията. Това е така, защото Apple очевидно оценява дали приложенията, които предоставят информация свързана с коронавируса, могат да бъдат надежден източник на информация за обществеността, казва CNBC. В този случай изглежда, че Apple ограничава достоверните източници само до официалните здравни власти и правителството. От компанията отказаха да дадат допълнителен коментар.

В момента малко приложения за iOS, свързани с вируса, се появяват в резултатите при търсенето, въпреки че все още са останали такива. Сред тях са апликации за проследяване на пътя на вируса, оповестяване на неговите симптоми и най-актуалната информация за пътя на заразата COVID-19.

Що се отнася до Android, Google изглежда умишлено напълно ще блокира резултатите от търсенето за вируса и COVID-19, но все пак не знаем дали компанията има пряка забрана за нови приложения, свързани с коронавируса. От Google също отказаха допълнителен коментар.

Освен приложенията

Apple и Google не са единствените компании, които предприемат мерки за намаляване на съдържанието, което размива ценната информация или дезинформира обществото. Instagram, дъщерната социална мрежа на Facebook, както и Twitter, също въведоха строги правила за разпространението на информация свързана с вируса, а Amazon в момента се бори с вълни от продукти, които експлоатират ситуацията и се опитват да припечелят на гърба на паниката на населението – като например значително оскъпени маски за лице, за които се твърди, че са направени като „устойчиви на COVID-19“, скъпи дезинфектанти за ръце и дори кремове, които претендират, че лекуват и предпазват от коронавируса.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари