Apple и Google създават съвместно технология за проследяване на смартфоните в борбата с COVID-19

11
1003

В много страни по света ежедневно се затягат мерките в борбата срещу новия COVID-19 и много компании се отзоваха, за да помогнат. В тази връзка Google и Apple се обединиха в обща цел да алармират потребителите, когато са заплашени от заразата. За целта те изграждат нова технология, която да използва Bluetooth Low Energy (BLE) предавания между телефоните. Тим Кук и Сундар Пичай, директорите съответно на Apple и Google, потвърдиха съвместната работа в Twitter.

Системата ще бъде вградена в iPhone и Android телефоните, но ще се активира само по желание на потребителя. Събраните данни ще се ползват от приложения на здравните организации и в тях гражданите ще споделят, ако са имали положителна проба за COVID-19. Всъщност не е важно къде се намирате, а с кого се срещате – когато телефоните на двама души са близо един до друг и се свържат, те ще си разменят Bluetooth ключове за идентификация. Ако впоследствие се окажете положително тестван, другият човек ще знае за опасността за своето собствено здраве.

Технологията ще се въведе като отделен API в системата на iOS и Android през средата на Май месец, за да могат здравните власти да адаптират софтуера си към тях. По това време потребителите ще имат възможността да изтеглят специално приложение и да участват в програмата. През последващите месеци двете компании ще вградят функционалността директно в операционните системи в деактивиран режим.

Според експерти, методът на Google и Apple за проследяване за контакт е един от най-обещаващите, предлагани някога. Съмнения около сигурността на потребителите съществуват, но не със сериозността, както на технологии като GPS проследяването. Освен това анонимността на потребителите се пази чрез смяна на ключовете за идентификация на всеки 15 минути. Така се идентифицира точният момент, в който е наблюдавана социална среща, и се изследва рискът от предаване на болестта. Ключовете се съхраняват в бази данни на специални сървъри, които обаче на първо време не получават информация кои смартфони са ги споделяли.

Въпреки всичко методът си има някои слабости. В по-гъстонаселени райони (в апартаменти, например) смартфоните могат да си предават ключове без собствениците им да се срещнат. Ако единият се окаже заразен, за другия това ще са допълнителни притеснения, тъй като на него няма да му е ясно, че сигналът идва от съседа. Освен това технологията залага предимно на сигурна връзка с интернет, която все още не е налична във всяко кътче на света. Програмата обаче е нова и Apple и Google интензивно преговарят с учрежденията по света, за да научат как могат оптимално да я интегрират в борбата срещу COVID-19.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари