fbpx
18.8 C
София

Apple и Samsung продължават да сертифицират техника в Русия, въпреки че напускат страната

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Въпреки по-ранните решения за преустановяване на дейностите в Русия, Apple и Samsung продължиха да подават заявки за сертифициране на продукти. Тези сертификати позволяват продажбата на оборудване в целия Евразийски икономически съюз (ЕАЕС), но експертите са уверени, че производителите са заинтересовани от възобновяване на доставките за Русия.

Samsung спря доставките на продукти за Русия в началото на март, но „Комерсант“ успя да разбере, че Samsung Electronics Rus Company LLC (SERK), поне до 19 май, е кандидатствал за сертифициране на телефони, монитори, телевизори и други домакински уреди, включително и все още неанонсирани продукти. Само през май SERK регистрира 12 сертификата и 22 декларации във Росакредитации. Сред тях са смартфоните Galaxy A13 5G (анонсиран, но официално в Русия не се продава), както и Galaxy A04 и A13s (все още не са представени официално) – и трите модела бяха тествани на 16 май в „Ростест-Москва“ център No 300.

По-рано стана известно, че моделът Samsung Galaxy A13 5G, заедно с редица други устройства от линията, е пуснат в продажба в Русия по програмата за паралелен износ – устройства, внесени от Казахстан, започнаха да се продават в магазините на DNS, „Связной“ и „M.Видео“ със значителна надценка.

Apple също не е спрял сертифицирането на стоки, който също обяви прекратяване на дейността си в Русия в началото на март: от 10 март до 21 март компанията оформи, наред с други неща, заявка за десктопа Mac Studio, монитора Studio Display и обновения iPhone SE – последният е тестван в Руския научно-изследователски институт по радио и телевизия. Китайският Huawei не е правил изявления относно прекратяването на дейността си в Русия, но също намали обема на доставките и в същото време продължи да сертифицира продукти, като издаде декларации за смартфона Huawei P50 и моноблок-компютъра MateStation през април и май.

Въпреки че разрешителните документи за всички тези устройства са валидни в целия ЕАЕС (Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан), един от експертите, интервюирани от „Комерсант“, е уверен, че би било по-лесно и по-евтино за производителите да сертифицират в тези страни, където продажбите са планирани. Това може да означава, че въпреки спирането на продажбите в Русия, компаниите правят това с перспектива да възобновят работата си в страната, както и „да подкрепят тези, които ще внасят продуктите им“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини