Apple контролира 75% от легалния пазар за цифрова музика

0
21

Въпреки непрекъснато нарастващия брой на различни музикални онлайн-услуги и начини за придобиване на музикални записи, развитието на глобалния пазар за цифрова музика е още в зачатъчно състояние. Преди около 12 години Apple промени схемата за придобиване и слушане на музикални произведения чрез софтуерния и хардуерния плеъри iTunes и iPod. Оттогава Apple остава лидер в областта на цифровата музика, при това с огромна преднина пред конкуренцията.

Аналитикът от Asymco Хорации Дедю е пресметнал, че Apple ежегодно печели по 6.9 милиарда американски долара само от продажба на музика чрез iTunes. От статистиката на Билборд можем да разберем, че потребителите от цял свят слушат легална цифрова музика за $9.3 милиарда и е лесно да пресметнем, че на Apple се падат около 75% от този пазар.

Rhapsody, Spotify, Pandora и отчасти Amazon се опитват да завоюват позиции на пазара за леглна цифрова музика, но дали тенденцията ще се запази, ще стане ясно от това, доколко успешно ще се представи iTunes Radio, който пълноценно трябва да заработи още през следващите месец-два.

Да не забравяме, че в новата операционна система iOS 7 на Apple е вградена функционалност, позволяваща на собствениците на закупена музика да създават собствени „радиостанции“ с поточно излъчване. iOS 7 ще може да бъде изтеглена от сървърите на Apple през есента, като се очаква тя да бъде поставяна в новите iPhone.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за