Apple може да премести част от производството си в Индия

4
358

Според информация от дискусии от скорошни срещи между висшите ръководители на Apple и висши държавни служители, компанията планира да прехвърли близо една пета от производствения си капацитет от Китай в Индия.

Служител, запознат с въпроса, каза пред Economic Times (ET), че Apple се стреми да намали местните приходи в Китай до 40 милиарда долара през следващите пет години.

„Очакваме Apple да произведе смартфони на стойност до 40 милиарда долара, най-вече за износ чрез своите контрактни подизпълнители Wistron и Foxconn, използвайки предимствата по схемата за стимулиране на производството позната като PLI“, заяви висш държавен служител на САЩ пред Economic Times.

Според експерти, ако този ход бъде реализиран, тогава Apple би била най-големият износител на продукция от Индия.

От компанията не са отговорили на искането за коментар, но източник запознат с въпроса, каза пред ET, че има някои препятствия в правителствената PLI схема, които все още предстои да бъдат преодолени.

„Има някои проблеми с клаузите. Например оценяването на целия завод и машини, които вече се използват в заводите на Apple в Китай и други страни би било доста трудна задача, а преместването на дори 20% от производствената мощ, за каквото става дума, ще изправи компанията пред много предизвикателства, преди този подвиг да бъде реализиран“.

Според доклада, на 28 декември 2019 г. премиерът Нарендра Моди се е срещнал с топ ръководители от технически гиганти като Apple, Samsung, производител на домашни телефони Lava, за да започне този процес.

В момента Apple продава телефони на стойност около 1,5 милиарда долара в Индия, от които по-малко от 0,5 милиарда долара се произвеждат на местно ниво и имат пазарен дял от около 2-3%. Като в същото време компанията е топ инвеститор в производствения сектор в Китай и произвежда стоки на стойност 220 милиарда долара в Китай през финансовата 2018-19.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп през 2019-та поиска от Apple да осигури производството на продуктите си на територията на САЩ през следващите пет години и да прекрати работата си с китайски и тайвански заводи, като поредният ход от търговската война срещу Китай, която води, но бързо бе доказано, че това е невъзможно, предвид огромното лидерство и преднина на азиатските компании с тяхното ноу-хау, технологии и производствени мощности. Тогава от Apple направиха анализи, които стигнаха до заключението, че дори подобна стъпка да бъде реализирана, това би увеличило цената на продуктите на компанията с двуцифрен процент. 

На този етап няма информация какви точно инвестиционни стъпки ще предприеме Apple, за да изнесе част от производството си в Индия, нито какви ще бъдат вложенията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари