Политиците обичат да изказват твърдения, непочиващи на реални данни с цел… някакъв вид изгода. Наскоро, именно едно такова твърдение беше оборено от доклад на RAND Corporation.

Криптовалутите са без съмнение трън в очите на мнозина и неведнъж политически представители и приближени до тях медии са изисквали налагането на регулации и забрани, понеже терористи ги използват. Според RAND, към настоящия момент няма такова нещо. Положението обаче може да се промени скоро, обобщава документът.

Докладът, озаглавен: „Използване на криптовалутите от терористи: технически и организационни пречки и бъдещи заплахи“ се опитва да отговори на два основни въпроса: дали в действителност терористичните организации използват криптовалути, и бъдещите предпоставки, които ще привлекат терористичните мрежи към дигиталните пари. Авторите на изследването пишат, че въпреки предлаганите от криптовалутите анонимност, сигурност и директен начин за финансиране (на терористични действия), то „има слаби доказателства за приема на криптовалутите от страна на терористични организации, както и стимул за това“. Но с развитието на криптовалутите, това може да се промени в бъдеще.

Докладът извежда набор от полезни характеристики на криптовалутите и ги поставя срещу пет финансови дейности, свързващи се с терористичните групировки. Сред тези характеристики на криптовалутите се включват анонимност, удобство при използване, сигурност, прием, надеждност и обем.

След анализ на ситуацията, от RAND заключават, че понастоящем не съществува криптовалута, която да може да задоволи всички финансови нужди на една такава организация. Авторите използват за пример биткойн и Zcash. Макар, първата от тях да изпълнява условието за прием и удобство, относителната анонимност на биткойн не е достатъчно състоятелна за терористичните групи, които внимават финансовото им подпомагане и транзакции да останат анонимни. От друга страна, макар цифрови валути, като Zcash да удовлетворяват изискването за анонимност, предлагайки висока степен на конфиденциалност и офлайн пренос на валута, то те не изпълняват изискването за прием, тъй като липсва широката популярност на биткойна.

Докладът завършва с ясно предупреждение: „Ако на сцената се появи една-единствена криптовалута, която осигурява широк прием, по-добра анонимност, подобрена сигурност и е подчинена на слаба или несъстоятелна регулация, тогава потенциала на тази валута, както и вниманието към нея от страна на терористични организации, би нараснал“, гласи заключението на документа.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
JohnПенчоПетърSatoshi NakamotoKalHa Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
KalHa
KalHa

RAND са и авторите на zero days thousands of nights – доклад с много статистика, шарени графики и почиващ на минимално количество данни, звучащ в стила на подкрепа на нечии интереси.

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Нормално да нямат интерес към криптопирамидите: това, че са терористи не означава, че да са глупави.

Пенчо
Пенчо

Точно обратното е, за да ползавш такава валута трябва да поназнайваш бая. Терориста е талибан който едвали може да инталира уиндоус камоли да пуска скриптове да въртят и поддържат ферми за крипто между молитвите в джамията по 5 пъти на ден.
На същия принцип са и биткойн хейтърите тук, нямат идея какво е нито как да го получат и ползват, значи е лошо. Но пък някои направихме пари, и още се правят. Има начини.

Петър
Петър

Прави са хората. Чух за терористичната организация Тралала, която си изкопала анонимно биткойни, с половината от тях си купила автомати от Кинтекс, с останалите си платила тока за изкопаването… 🙂

John
John

Да да. Анонимна, децентрализирана валута не представлява интерес за терористите.
Затова всички crypto-ransomware вируси се плащат с crypto валута.