Apple се бори срещу виждането, че App Store начислява комисионни на разработчиците на приложения, които са обременяващи. За целта компанията е наела икономисти от Analysis Group, за да покажат, че таксите на гиганта са подобни на конкурентните.

Изследването им, което става явно днес, разглежда комисионните на магазини за приложения като тези на Amazon, Google, Microsoft, Samsung и  т.н. Анализирани са и платформите за препродажба на билети, магазините за игри и приложения за споделено пътуване, предават от CNET.

Заключението на икономистите е, че комисионните са приблизително еднакви, но различните магазини предлагат различни функции и възможности на клиентите и разработчиците

„Комисионните, които най-подобните на App Store дигитиални пазари таксуват, са основно около 30%. Това сваля бариерите за достъп до пазара пред по-малките продавачи и разработчици, минимизирайки авансовите плащания и подкрепяйки мотивацията на магазинite да промотират продуктите с висока дългосрочна стойност. “, пишат те в доклада си.

Икономистите не са проучили дали таксите пречат на иновациите и дали те са честни, което е притеснението на много разработчици

Изследването е поредният ход на Apple да отговори на голямото количество обвинения, идващи от регулатори в САЩ и Европа. Те смятат, че „Ябълката“ може да си служи с мерки, които са неблагоприятни за конкуренцията.

На 27 юли пък, Тим Кук ще бъде изслушан от Комитета на съдебната власт на Капитолия. Там ще бъдат още Джеф Безос, Сундар Пичай и Марк Зъкърбърг. Комитетът разследване доминиращата позиция на малка група дигитални платформи и адекватността на настоящите антимонополни закони.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари