Apple нае на работа виден криптограф

0
15


Apple наеха виден специалист по информационна сигурност и криптография. Става дума за Йон Калас, известен програмист и предприемач, основател на PGP Corp. и Silent Circle и човекът зад Blackphone, свръхзащитеното мобилно устройство, което се появи наскоро. Techweek припомня, че това няма да е първия път, в който Калас се присъединява към американския техногигант. Той работи в периода 1995-1997г., когато се води „Главен учен II”, а освен това в периода 2009-2011. когато отговаря за създаването и интеграцията на криптосистема, която цели да защити данните на потребителите на Macintosh компютри. Apple не коментират каква ще бъде неговата нова позиция в компанията.

Този ход на Apple е до голяма степен очакван, вземайки предвид сериозната битка на компанията около един заключен iPhone. По-рано тази година, Вашингтон се интересуваше от достигане на данните в телефона на обвинения в тероризъм масов убиец от Сан Бернардино. Компанията отказа отключването му, както и създаването на метод, който да преодолее вградените механизми за защита в устройството. Мнозина предполагаха, че всъщност властите не се интересуват толкова от един заключен телефон – в който между другото не бе намерена оперативно интересна информация – колкото със сдобиването на универсална технология, ключ не само към този, но и към всеки един iPhone – нещо, което Apple отказаха да направят. И съвсем очаквано, след като компанията рекламира устройствата си като изключително надеждни по отношение на сигурността – едно подобно действие би подкопало доверието не само към устройствата, но и към цялата компания. Е, ФБР се справи и без Apple и мрачните сценарии, които предвиждаха, че с делото срещу Apple Вашингтон ще стигне до победа, в която ще пострада реномето на всички американски компании, не се състояха. А и след разкритията на Сноудън, доверието в тях спадна достатъчно.

Калас от своя страна е известен с позицията си, че компаниите не трябва да разрушават сигурността на продуктите си по искане на държавата. Той обаче е поддръжник на схващането, че в някои случаи компаниите трябва да се подчиняват на държавните служби, ако има законово основание за това. Друга любопитна негова позиция е, че именно компаниите, а не държавата за сигурността на хората, заради масовото събиране на данни на техните потребители.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за