Apple нае 80% от 5 nm и 100% от 3 nm производствените мощности на TSMC

5
928

Компанията TSMC е главният доставчик на процесори за Apple, които се използват в различните продукти на корпорацията от Купертино. Apple от своя страна признава TSMC за един от най-важните делови партньори и непрекъснато дава поръчки на тази компания. Но сега се случи нещо по-различно: за 2021 година Apple е наела 80% от производствените мощности на TSMC за производството на чипове чрез 5 нанометров технологичен процес.

Тайванските медии съобщиха, че Apple е направила невиждана досега поръчка, която заема почти всички производствени мощности на TSMC. Освен Apple, производството на 5 nm чипове поръчват Qualcomm, MediaTek, Broadcom и други компании. Но за тях остават само 20% от производствените мощности. И още, през първото тримесечие на 2021 година TSMC ще започне използването на своята трета поточна линия, като заедно с нея компанията ще може да обработва около 9000 силициеви пластини всеки месец.

През 2021 година се очаква излизането на редица нови продукти на Apple, които Яяно ще се базират на чиповете произведени от TSMC чрез 5 нанометров технологичен процес.

Малко по-късно излезе информация че Apple е сключила договор с TSMC за доставка на чипове произведени чрез 3 нанометров технологичен процес, които ще се използват в нейните бъдещи смартфони, таблети и компютри. Пробното производство на 3 nm SoC трябва да бъде стартирано през 2021 година, а масовото производство на тези чипове трябва да започне през 2022 година. Apple отсега е наела всички производствени мощности за тези чипове.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари