Безпрецедентен скандал се разгоря около технологичната корпорация Apple свързан с фирменото приложение за видеовръзка – FaceTime. На 31 януари 2019 г. потребителите масово започнаха да се оплакват от неработещата функция за групови позвънявания FaceTime за iPhone, iPad и Mac. Както се оказа по-късно — самата компания е деактивирала функцията, поради открита в нея критична дупка в сигурността. Прес-службата на Apple обеща да пусне оперативен пач с отстраняване на уязвимостта и да върне достъпа до груповите разговори, но в крайна сметка претърпя провал в този опит.

На 2 февруари 2019 г., компанията трябваше официално да се извини за временното неудобство, тъй като е било доста по-трудно да се закърпят всички „дупки“ във FaceTime и неговите групови повиквания, отколкото са си мислели програмистите на компанията. В официално обръщение, компанията съобщава на потребителите, че на ниво сървър уязвимостта вече е преодоляна, но въпреки това, по частта от хардуерната оптимизация на актуализациите за безопасност, трябва да работят малко по-дълго. Колебливо — функцията няма да работи около седмица +- 2 дни.

Трябва да напомним, че уязвимостта във FaceTime се състоеше във възможността на всеки потребител да подслушва другия, докато последният не отговори на обаждането. За да направите това, трябва просто да наберете друг потребител във FaceTime и да го добавите в групова видеоконференция още в момента на набирането. В крайна сметка тази уязвимост предизвика масови оплаквания още преди спирането на груповите разговори FaceTime от самата Apple. Един от потребителите на услугата вече е повдигнал съдебен иск срещу компанията, поради възникналата дупка в сигурността, граничеща с шпионаж и нарушение на правилата за поверителност на клиентите.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

За да запушат тази „дупка“ първо трябва да направят друга през която трибуквените агенции да имат достъп. То останали някой, дори и от най-заблудените им фенове да им вярва на тези детински оправдания?! 🙂

Technical
Technical

Единствената работа на „Епъл“ е да пише софтуер и това не го прави както трябва, и то за мнооого пари. Държал съм айфони, ами всичко им изглежда брутално дървено, няма нищо красиво в тях.

Бахти
Бахти

То и MacOS е така, все едно гледаш Windows 95/98

1@1.com

То щото windows, linux и прочие системи са идеално написани. Особено пък Windows. Пък за графичния интерфейс да не говорим. Взаимствани и копирни идеи от mac и kde. Преди да пишете глупости, се поинтересувйте на какво ниво са нещата днес а не преди 10 години. И от къде на Microsoft му идват „иновативните“ идеи за дизайна, че напоследък и функионалността.

Бахти
Бахти

Амиии имам наблюдение как се развиват компютрите и технологиите от Правец 82 до сега, първият ми личен компютър беше Правец 8C, та леко не вървиш да ми казваш на мен кое как и защо.

1@1.com

Едно е даползваш, друго е да можеш, трето е да разбираш.

Бахти
Бахти

Мдам, много си прав – личи си ти от правописа.

Пенчо
Пенчо

Апълския софтуер е 10г назад в сигурността. Това е казвано не от един или двама реномирани експерти. Само зомбираните им фенове купуват остарял хардуер на 3+ години и бъгав софтуер 10+г назад за тройна и четворна цена , пък после се фалят че са избрали „най-доброто“ и ние сме били не разбирали ….