Apple не успя да регистрира марката iPad в Русия

5
21

Компания Apple вече за втори път се провали в опитите си да регистрира марката iPad на територията на Русия, този път отказът идва от Камарата по патентни спорове. Тя е разгледала жалбата на „Ябълковата“ империя срещу Роспатент (Федералната служба по интелектуална собственост, патенти и товарни знаци), която също е отказала да регистрира търговската марка в страната.

Членовете на Камарата по патентни спорове трябва да бъдат похвалени: за разлика от същия отдел в САЩ, който постоянно регистрира различни глупави патенти на Apple, те, в буквален смисъл, не са открили в „ябълковия“ таблет особености, отличаващи го от другите джобни устройства. За първи път Apple подава заявление за регистрация на марката iPad в Русия през 2010 година. В документа, получен в Роспатент, е предложено тя да се регистрира в девети клас на ICGS (International Classification of Goods and Services). В него, както е известно, влизат почти всички модерни мобилни устройства, било то фотоапарати, плеъри, телефони, таблети и други подобни.

Роспатент, очевидно, не е бързала с разглеждането на тази заявка: отрицателният отговор е даден чак през пролетта на тази година, с коментар: устройството не притежава поразителни отличителни особености. Apple, разбира се, не са се съгласили и са се обърнали към Камарата по патентни спорове. В подадената жалба се заявява, че кръглият бутон под сензорния екран, изпъкналата задна част на корпуса и черната лицева повърхност се явяват характерни и отличителни черти на устройствата от тази марка. Въпреки това, и този път опитът на Apple се провали. Вероятно ще бъдат предприети по-нататъшни действия в тази посока, но засега отсъства такава информация и съдбата на марката iPad в Русия остава неопределена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари