fbpx
-4.2 C
София

Apple няма да проверява снимките в iCloud за насилие върху деца

Най-четени

Apple официално отхвърли едно от най-противоречивите предложения досега – да сканира изображения в iCloud за признаци на насилие върху деца или детска порнография.

Миналото лято Apple обяви, че ще сканира всяко устройство чрез нова функция на iOS. Тя използва усъвършенствана технология, за да преглежда снимките на потребителите за определени признаци. Новата функция е проектирана така, че ако скенерът открие някакви доказателства за детска порнография, той ще предупреди екипа от хора, които след това ще докладват на полицията.

Този план отключи вълна на недоволство от страна на експерти по поверителност и сигурност. Критиците твърдят, че функцията за сканиране би могла да се използва и за търсене на друг вид съдържание. Дори наличието на такава възможност за сканиране в iOS е повод за злоупотреби, твърдят експерти.

По това време Apple се бори усилено срещу тези критики, но компанията в крайна сметка отстъпи и каза, че ще „отложи“ новата функция за по-късен етап.

Сега вече изглежда, че този етап никога няма да дойде. Миналата седмица, заедно с новите функции за сигурност на iCloud, компанията разкри, че официално функцията за сканиране на снимки няма да бъде налична. В изявлението, публикувано в списание Wired, Apple показва ясно, че поема по друг път:

„След обширни консултации с експерти, за да съберем отзиви относно инициативите за защита на децата, които предложихме миналата година, ние задълбочаваме инвестициите си във функцията за безопасност на комуникацията. Тя е достъпна от декември 2021 г. Освен това, решихме да не развиваме предложението от по-рано за инструмент, който открива детска порнография в снимките на iCloud. Децата могат да бъдат защитени без компаниите да претърсват лични данни. Ние можем да работим с правителства, защитници на деца и други компании, за да ги защитим, но и да запазим правото за поверителност и да направим интернет едно по-безопасно място за всички“.

Плановете на Apple изглеждаха добронамерени. Детската порнография е огромен проблем, а експерти казват, че става все по-сериозен в последните години. Но изглежда, че предложеният инструмент от Apple просто не е правилният.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини