Днес сме свидетели на едно наистина историческо събитие – Apple отвори за всички сорс кода на своите операционни системи iOS и macOS.

Сега всеки, който има някакво понятие от програмиране, може самостоятелно да прегледа и изучи всички тънкости на тези ОС и да ги използва за собствени цели.

Разработчиците от целия свят са буквално шокирани от това, понеже кодът на тези операционни системи бе винаги закрит още с тяхното излизане. Така продължи 10 години.

Apple качи в GitHub сорс кода на XNU ядрото, което се разшифрова като XNU is Not Unix. Това ядро е в основата на ОС iOS и macOS. Досега достъп до него имаха единствено специалистите на Apple, а сега всеки желаещ може да го разглежда. Това е съвсем уникален случай, понеже до този момент екосистемата на Apple бе изцяло затворена, а сега нейните създатели я разкриват изцяло.

Досега iOS и macOS бяха под тоталния контрол на Apple и дори специалистите наe знаеха всички нюанси, а само частта, в която работят. Сега, свободният код до ядрото ще даде възможност на всички разработчици да разберат принципите на работа и изцяло да изучат всички нюанси. Apple специално подчерта, че кодът може да се използва от всички желаещи, но с някои ограничения.

Ясно е, че по този начин програмистите по-добре ще разбират работата на iOS и macOS, и ще създават по-добри приложения. Но не се изключва вариантът, че Apple замисля нещо глобално и съвсем ново. Засега не се знае дали ще се появи свободна версия на macOS, която може да се инсталира на персоналните компютри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

25 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари