Apple откраднали слогана на iPhone 5S от уличен артист?

3
26
Джеймс Де Ла Вега

Нюйоркски уличен артист изпрати писмо до Apple, обвинявайки ги, че неправомерно са използвали негови думи в последната си реклама на iPhone 5S. Става въпрос за слогана „You are more powerful than you think“ („Ти си по-силен, отколкото мислиш“). Джеймс Де Ла Вега твърди, че използва същия слоган в серията си „Become Your Dream“ вече десет години.

Де Ла Вега – възпитаник на университета „Корнел“ с диплома по изящни изкуства обикновено изписва слоганите си с тебешир по тротоари, с боя по стени, а наскоро дори вплете един такъв в мотив от графити, който дизайнерът Тори Бърч използва в линия дамски чанти и модни аксесоари.

Въпросният „откраднат“ от Apple слоган всъщност е един от най-известните му. Авторът твърди, че изречението до такава степен се асоциира с него, че наскоро компания на име Quotable Cards Inc. го помолила да им разреши да го използват в един от видовете си магнити, съдържащи цитати на живи, „вместо на мъртви“ хора. „Имам цяла серия цитати, като всеки има за цел да вдъхновява, да вдига настроението и да дава повече сила на човека,“ споделя творецът.

„Тези момчета,“ твърди Де Ла Вега, имайки предвид Apple, „със сигурност са знаели за този цитат, когато са решили да го използват с цел да мотивират потребителите да изберат техните телефони.“

Apple засега не са коментирали обвинението. Иначе, в дискутираната реклама компанията показва на телевизионните зрители как могат да правят всичко с iPhone 5S, от това да записват видеоклипове или музиката на рок банда до това да изстрелят няколко ракети – всичко на фона на песента „Gigantic“ на The Pixies.

Ричард Гарбарини – адвокатът на Де Ла Вега – който, всъщност, е написал писмото, твърди, че използването на слогана на автора подвежда зрителите, каращи ги да мислят, че той подкрепя или рекламира продуктите на компанията. Освен това, според Гарбарини, използването на слогана с цел реклама „отрича и принизява“ истинското му послание. Де Ла Вега, обаче, няма намерение да съди компанията и се надява спорът да бъде решен извън съда.

Разбира се, това ще стане ако компанията щедро го обезщети. „Apple трябва да им платят, защото аз създадох това, а те са го използвали, за да накарат нацията да пощурее по продукта им и за да си гарантират високи приходи,“ твърди артистът.
 

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
angelovarna
angelovarna

Директно си го казва човека „Аз съм много принципен, ама ми трябват парички.“ 😉

djagi
djagi

Точно такава глупост не е казал! Трябват му парички, подобно както и на Apple им трябват парички, защото ако не им трябваха, нямаше да скубят зомбитата с най-високите нива на печалба за устройствата. И не виждам къде има противоречие м/у принципи и това, че ти трябват пари или се бориш за авторските си права?…

Dave
Dave

е нормално е да са го откраднали, както всичко в телефона им е измислено преди години те просто го патентоваха първи!!!