fbpx
-1.1 C
София

Apple представи програмния език Swift 2.2, в който се появи поддръжката на ОС Linux

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Apple представи новата версия на Open Source езика за програмиране Swift. Това е Swift 2.2, който е характерен преди всичко с интегрираната поддръжка на свободната операционна система Linux. Програмния език Swift 2.2 вече има версии за OS X (Xcode) и Ubuntu 14.04/15.10. Сорс-кодовете се разпространяват с Apache 2.0 лиценз.

 

Портът за Linux засега се предлага без библиотеките Swift Core Libraries, които ще бъдат включени в Swift 3, но вече включва дебъгер, базиран на LLDB и интерактивната среда за програмиране REPL. Версията за Linux не се базира на Objective-C Runtime, а това позволява използването на новия програмен език в среди, в които няма поддръжка на Objective-C. Отделно се разработва и програмният мениджър Swift Package Manager, който е в началния си етап на развитие и не е включен в основния пакет.

Swift използва технологиите от свободния проект LLVM. За осигуряване на висока производителност, програмите написани на Swift се компилират до машинен код, който според Apple се изпълнява с 30% по-бързо от кода на Objective-C. Програмният език Swift е наследил най-добрите елементи на езиците C и Objective-C, като кодът на Swift може да се смесва с кода на C и Objective-C. Но Swift предлага средства за автоматично разпределение на паметта и контрол за препълване на променливите и масивите, като по този начин значително се повишава надеждността на софтуера, създаден с негова помощ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини