Apple представиха през тази седмица финансовите си резултати за първите три месеца на фискалната 2023. Макар и да се отчита ръст на места, общата картина не посреща очакванията на резултата и пазара. Отчетът не задоволи анализаторите по отношение на приходите, печалбите и продажбите. Последните бележат движение надолу с 5.5% в сравнение със същия период на миналата година – за пръв път от 2019. Приходите също не задоволяват Уолстрийт с декларирани $117.15 милиарда вместо очакваните $121.1 млрд. Нетната печалба се равнява на $29.9 млрд. – спад от представени $34.6 млрд. отпреди година. Това се явява сериозен шок за Уолстрийт, като компанията не оправдава предвижданията на финансистите от седем години насам.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук оправда тези резултати с комбинация от силния долар, проблемите с продукцията и доставките от Китай с iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, както и със световната макроикономическа ситуация. По отношение на споменаването на силния долар, Кук заяви пред CNBC, че приходите на компанията в повечето пазари са щели да бъдат по-високи, ако доларът не се е бил представил толкова силно.

Приходите от продажбите на iPhone устройствата за тримесечието възлизат на $65.78 млрд., което се явява спад с осем процента на годишна база. Сериозен е срива в продажбите на Mac устройствата – с почти една трета – до $7.74 млрд. И тук цифрите се разминават с очакванията на анализаторите, които предвиждаха приходи в този сегмент от $9.63 млрд. При другите устройства, като iPod и Apple Watch също се наблюдава спад в продажбите – с 8.3%. Положителното в доклада дойде от регистрирания ръст с 29.6% в приходите от продажбите на iPad устройства. Декларираните $9.4 млрд. тук са далеч повече от очакваните $7.7 милиарда. Кук отдава доброто представяне тук на пуснатите през тримесечието два нови модела – един бюджетен и iPad от висок клас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари