fbpx
4.2 C
София

Apple представи iOS 14 с много промени и нововъведения

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Първият и най-очакван анонс от голямата презентация на Apple в рамките на WWDC 2020 бе iOS 14 с много промени и нововъведения.

Най-главното нововъведение в iOS за последните две години е появата на пълноценни уиджети на екрана на мобилното устройство, параметрите на които могат да се настройват от потребителите. По този начин iOS 14 е започнала твърде много да прилича на Android, а някои потребители асоциираха нововъведението с уиджетите Windows Mobile.

Точно както в Android уиджетите на iOS 14  могат да се поставят между иконките за папките и преките пътища към приложенията. Добавена е нова папка, в която са поставени само уиджети.

Добавена е специалната библиотека с приложения App Library, която има възможност за сортиране на приложенията. Предлага се и нов дизайн на началния екран, който показва приложенията не във вид на мрежа, а като списък. Има възможност и за скриване на някои папки с подредени приложения в тях. Като цяло всичко е съвсем същото като в едни стандартен органайзер на Android, но с някои подобрения като например автоматичното събиране на игрите Apple Arcade в една обща група.

В iOS 14 режимът за показване на картина в картината се поддържа на системно ниво и вече е възможно стартирането на приложение или приложения, докато се гледа видео. По аналогия с MacOS, програмният прозорец с видео плеъра може да бъде увеличаван, намаляван или минимизиран за работа във фонов режим

Siri е променена и вече не заема целия екран – след стартирането на виртуалния асистент се появява само една неголяма анимирана иконка, която се изобразява върху всички други програмни прозорци. Значително са разширени функционалните възможности на Siri – например, възможно е изпращането на аудио съобщения, които са прикачени към току що продиктуваното съобщение.

Входящите обаждания вече не се показват на цял екран, а като уведомления, които приличат на push съобщенията.

В iOS 14 е добавено новото приложение за превеждане Apple Translate, което поддържа синхронен превод. Засега може да превежда от и към 11 различни езика.

Картите имат функционално обновяване. Добавени са интересни за разглеждане места, детайлни подробности за градове, добавени от компаниите  Zagat и AllTrails. Нанесени са велосипедните маршрути (засега за Ню Йорк, Лос Анджелис, залива на Сан Франциско, Шанхай и Пекин). Добавена е новата функция EV Routing за мониторинг заряда на електромобила и задаване на маршрути до най-близките съвместими зарядни станции.

Добавена е новата функция App Clips. Това са отделни функционални части на приложенията, които се стартират много бързо без да се налага цялостното инсталиране на съответното приложение. Нещо като аналог на Android Slices.

Версията на iOS 14 за разработчици се предлага от днес, а финалната версия трябва да излезе тази есен заедно с новите iPhone.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини