Apple предупреждава: Намалете звука на слушалките си, ако искате добър слух

4
793

Apple във вторник предупреди, че може да увредите слуха си при продължително излагане на силен звук, позовавайки се на годишните ѝ резултати от изследване на слуха, проведено чрез приложението на компанията Research. Изследването е проведено в сътрудничество с Училището за обществено здраве към Университета в Мичиган.

Установено е, че средното седмично излагане на силен звук е по-високо от препоръчаното като максимално допустимо от Световната здравна организация при всеки десети потребител, така че следващия път, когато решите да увеличите звука на слушалките до възможния максимум, трябва да помислите хубаво дали сте готови да поемете риска от увреда на слуха.

Една четвърт от участниците изпитват негативни ефекти като шум в ушите няколко пъти седмично, което може да е признак за увреждане на слуха. Само 10% от участниците в проучването са диагностицирани със загуба на слуха, но данните показват, че 20% имат загуба на слуха според критериите на СЗО, като загубата на слуха при половината от тях е причинена от продължително излагане на силен шум.

„Дори по време на тази пандемия, когато много хора остават вкъщи, все още виждаме 25 процента от нашите участници да изпитват силно излагане на шум от околната среда.“, казва Рик Нейтцел, доцент по екологични здрави науки в Университета в Мичиган и училището за обществено здраве в изявление.

„Резултатите от това проучване могат да подобрят нашето разбиране за потенциално вредното излагане на високи нива на шум и да помогнат за идентифицирането на начини, по които хората могат ефективно да защитят слуха си.“

СЗО изчислява, че над 700 милиона души в световен мащаб ще претърпят дълбока загуба на слуха до 2050 г., отбелязват от Apple. Прогнозата е стряскаща, като компанията изтъква, че се надява стойностите да подействат отрезвяващо за всички активни потребители на обикновени и интелигентни слушалки, особено върху избора им за силата на звука, с която слушат.

От СЗО информират, че загубата на слуха не е единствената заплаха за здравето на потребителите, когато използват слушалки. Друг риск съществува при in-ear моделите, при които говорителят влиза в началото на външния ушен проход, като често слушалките могат да пренасят различни бактерии и да са причината за различни ушни възпаления. За да избегнем това, експертите препоръчват да почистваме този тип слушалки често – по възможност преди и след всяка употреба.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари