Apple пренасочва трафика през Safari към собствени сървъри

7
558

Apple продължава да затяга своите политики за поверителност, след като разкри, че ще пренасочи трафика от Safari през собствените си сървъри, за да ограничи количеството информация, която Google може да събира, когато се използва режима за безопасно сърфиране. Промяната ще бъде приложена от версия на iOS 14.5 и нататък.

Преди това Apple използваше базата данни на Google за безопасно сърфиране, за да защити потребителите на Safari от злонамерени уебсайтове, проверявайки URL адресите за предполагаеми фишинг атаки и злонамерен софтуер и издавайки предупреждение, когато бъде посетена уеб страница, която е регистрирана като злонамерена. Това обаче означава, че Google може да събира информация за IP адреса на потребителите без тяхното разрешение (и в много случаи без те дори да подозират), въпреки че Google не получава информация какви уебсайтове посещават потребителите.

Apple вече ще проксира трафика в Safari през собствените си сървъри, за да гарантира, че още по-малко потребителска информация се вижда от Google. Maciej Starchowiak, ръководител на Apple WebKit Engineering, потвърди, че промяната  е направена с цел „ограничаване на риска от изтичане на информация“.

Приоритизиране на поверителността

Решението на Apple да приложи тази промяна идва след редица други актуализации, насочени към поверителността. Може би най-важната промяна е стартирането на нова политика за прозрачност на проследяването в приложения, която ще изисква приложенията да изискат разрешение от потребителя, преди да имат достъп до проследяването на личната информация на потребителите. Политиката е критикувана от някои големи технологични компании, включително и от Facebook, за потенциално подриване на приходите от реклама.

Apple обаче не е единствената фирма, която в последно време работи сериозно по подобряване на поверителността. Google също работи по собствената си инициатива за защитена поверителна среда, която ще блокира бисквитките от трети страни. В момента политиката се разглежда от различни регулаторни органи по света поради опасения, че би предоставила на Google несправедливо предимство на рекламния пазар.

Засиленият дебат по отношение на поверителността със сигурност ще бъде от полза на крайните потребители, но може да доведе до някои големи промени в начина, по който интернет платформите генерират приходи.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари