Apple придоби стартъп, който може да позволи използването на iPhone като POS терминал

1
352

Apple се сдоби със стартъп, който разработва технология, която може да превърне смартфоните iPhone в мобилни разплащателни терминали, както съобщават от Bloomberg. Базираната в Монреал компания Mobeewave разполага със софтуер и технологии, които изискват само NFC чип за работа, който е същия, който позволява на потребителите да докоснат смартфона, дебитната си карта или друго устройство до платежните терминали, за бърза и безконтактна обработка на плащанията. NFC чиповете влизат в голяма част от съвременните смартфони и служат за съхраняване и емулиране на много различни видове NFC карти като чипове, карти за вход и най-вече кредитни и дебитни карти. В линията на iPhone, NFC чиповете присъстват още от iPhone 6. И докато Apple Pay позволява на милиони потребители по целия свят да докоснат своите смартфони iPhone за плащане в магазин на дребно, чрез придобиването на Mobeewave сега Apple може да позволи на всеки iPhone да приема плащания като POS терминал, без да се налага инсталирането на допълнителен хардуер като четец на карти, само и единствено с подходящия софтуер.

Какви са параметрите на сделката?

Според информация от Bloomberg, за сделката по придобиването Apple е заплатила около 100 милиона щатски долара на досегашните собственици на Mobeewave, като е избрала да запази екипа от служители на компанията. Нито една от двете компании не е коментирала сделката в публичното пространство. Samsung си партнира с Mobeewave през изминалата 2019 година в пилотна програма за тестване и разпространяване на технологията за безконтактно приемане на плащания в Канада. Както отбелязват от Bloomberg, някои от предприемачите на Samsung, също участват и като инвеститори в Mobeewave.

Наскоро Apple придоби и няколко други стартъпа от началото на година досега, включително и популярното приложение за прогнозата за времето Sky през месец март. Изглежда, че интегрирането на функциите на Dark Sky в собственото приложение на компанията за времето в Ios 14 определено се очаква с нетърпение от някои потребители. Компанията също така съобщи, че прекратява Android версията на Dark Sky от 1 август – действие, заради което беше обвинена в монополни дейности и практики от много анализатори и критици. Apple също потвърди през месец май, че ще изкупи компанията за разработка на VR технологии NextVR.

Apple е отговорила на искането за коментар, отправено от журналистите от популярния технологичен портал TechRadar.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари