Apple продължава да е лидер в бранша

0
351

Освен очевидните наблюдения, постиженията на пазара на Apple могат да бъдат трудни за дешифриране, особено след като компанията през миналата година обяви, че спира да оповестява данни за броя продадени смартфони. През последното тримесечие компанията реализира рекордни продажби в размер на над 91 милиарда долара и нетна печалба от 22 милиарда долара – числа, които надминаха прогнозите на анализаторите и накараха акциите на компанията да скочат още веднъж-.

Като се има предвид, че Apple започна изминалата 2019 г. с първия си спад в приходите от 2016 г. досега, това е забележителен обрат. Но нека погледнем какво е причинило този подем, което всъщност се оказва едно нелеко предизвикателство. За целта, технологичният портал TechRadar се е допитал до компетентните кадри и анализатори на брашна, които дават интересни отговори на въпроса.

Това, че iPhone 11 допринесе за рекордните резултати, е очевидно, като приходите от продажбите на iPhone апаратите се увеличиха от 52 милиарда долара до 56 милиарда долара само за последните 12 месеца. От друга страна обаче, виждаме неприятен спад – продажбите на лаптопите Mac са намалели с 3,5 %, докато приходите от iPad с цели 11,2%. Когато започнаха да се очертават тенденциите на спада в продажбите, анализаторите прогнозираха неособено силна година компанията от Купертино.

Възраждане на хардуера на Apple

Използването на широки и размити понятия за категоризиране на продаваните устройства като „Носими устройства, домашна техника и аксесоари“ и „Услуги“ затруднява идентифицирането на източниците на растеж и пазарния успех на Apple, но анализаторите акцентират, че навярно един от основните виновници за подема е именно фокусът върху сектора на услугите.

Бавните продажби на смартфони, предизвикани от пренасищането на пазара, интензивната конкуренция и увеличения експлоатационен цикъл (днес повечето потребители използват смартфона си поне три години), доведоха до промяна на стратегията на Apple и компанията инвестира значително в платформи като Apple Music, Apple TV+, Apple News + и Apple Arcade.

Изглежда всеки, който е казал, че бъдещето на бизнеса е в услугите, не е сгрешил. Идеята беше, че ако Apple накара съществуващите си клиенти да харчат повече за услуги, особено за абонаменти, необходимостта от насърчаването на постоянния ъпгрейд на устройствата ще стане по-малко очевидна. Apple също ще бъде по-независима от пазарните условия и ще има по-малък натиск да бълва непрекъснато нови и нови иновации.

Приходите от услуги отново се повишават, този път с 16,9 на сто до 12,7 милиарда щатски долара. Но тъй като Apple не прави разбивка на тази цифра, е трудно да се разбере как всяка услуга допринася за постигането на тази цел. Приходите от магазините App Store и Apple Music със сигурност също имат своето отражение.

Тези резултати предполагат, че компанията още е крал на хардуера. Няма съмнение, че стратегията на компанията за насърчаване на потребителската лоялност ще даде своите ефекти – новите услуги на Apple са на агресивна цена, за да поемат пазарен дял, да засилят конкуренцията и да спестят на потребителите умората от всевъзможни абонаменти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари