Apple продължава да е лидер в смарт часовниците

0
304

Глобалният пазар на смарт часовници продължава на расте и Apple продължава да доминира. Компанията е доставила 7,6 милиона смарт часовника Apple Watches през първото тримесечие, което ѝ осигурява 55% пазарен дял, което е леко увеличение спрямо същия период миналата година, както сочат данните, публикувани в сряда от пазарния анализатор Strategy Analytics.

За отчетния период производителите на интелигентни часовници са доставили 14 милиона броя, което е общо увеличение с 20% за същото тримесечие миналата година. Доставките изглежда се увеличават въпреки коронавируса, като даже е възможно до известна степен те да се възползват от ситуацията за разширяване на пазара.

„Въпреки значителните удари от заплахата COVID-19, глобалното търсене на умни часовници продължава да расте. Смарт часовниците се продават добре и чрез онлайн каналите за търговия на дребно, докато много потребители ги използват, за да наблюдават здравното си състояние, което е особено съществено за продажбите им във времената на коронавирусната пандемия“.

Apple увеличи пазарния си дял до най-високо си ниво през последните две години, заяви Маустън и добави, че Apple Watch „притежава повече от половината от световния пазар на смарт часовници и остава ясен лидер в индустрията“.

Част от растежа на Apple изглежда е за сметка на Samsung – вторият по големина производител на смарт часовници в света, който е доставил 1,9 милиона бройки, но отбелязва, че пазарният му дял за първото тримесечие се е свил от миналогодишните 14,9% на 13,9%. На трето място се нарежда компанията Garmin, която също отчита разширяване на пазарния дял от 7% на 8% при 1,1 милиона доставени бройки.

Очаква се доставките на смарт часовници да се забавят рязко през второто тримесечие заради коронавирусната пандемия, но същевременно се очаква и възстановяване през втората половина на годината, съобщават от Strategy Analytics.

В днешно време почти всеки производител на смартфони и потребителска електроника, извежда на пазара и смарт гривни или часовници – виждали сме какви ли не опити за пазарен триумф. Но изглежда тези резултати сочат, че тези устройства са доста нишови и лидерът в тях е безпрецедентен.

Припомняме за една наскорошна промяна в картината на пазара на смарт часовници – неотдавна Google придоби иновативната компания Fitbit, която в последните няколко месеца преди придобиването си представи доста впечатляващи технологии, които изглежда срещат вниманието на инвеститорите и имат потенциал за развитие. Компанията, произвеждаща фитнес тракери и интелигентни часовници, остава с непроменена позиция спрямо миналогодишното първо тримесечие от гледна точка на пазарния дял.

Предстои да видим в каква посока ще поеме компанията в притежание на Google и дали има шанс да си осигури лидерска позиция или покачване в пазарния дял. От гледна точка на финансовото състояние, акциите на дружеството са едни от най-бързорастящите за изминалата година по информация на списание Форбс.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари