fbpx
-3.2 C
София

Apple публикува списък на устройствата, които не трябва да се използват близо до пейсмейкър

Най-четени

Apple публикува списък на продуктите, които според нея трябва да се държат на безопасно разстояние от медицински устройства като пейсмейкъри и други приспособления, имплантирани в човешкото тяло.

Списъкът включва почти цялата гама устройства iPhone, MacBook и Apple Watch. Много потребителски електронни устройства съдържат компоненти, като магнити, които могат да нарушат нормалната работа на медицинската електроника.

От BBC са поискали коментар от Apple, относно продуктите, които компанията популяризира като подпомагащи проследяването на здравето на сърцето, като смарт часовници и мобилни приложения.

Някои часовници на Apple могат да правят електрокардиограми, които записват времето и силата на електрическите сигнали, които участват в сърдечния ритъм. Но настоящото известие предупреждава за рисковете, които такива продукти могат да носят, когато се използват от хора, които имат поставен пейсмейкър.

„При определени условия магнитните и електромагнитните полета могат да попречат на медицинските устройства и нормалната им работа“, пишат от Apple.

Например, компанията отбелязва, че имплантираните пейсмейкъри могат да съдържат сензори, които реагират на магнитни и радио сигнали, когато са в близък контакт. Същото се отнася и за имплантираните дефибрилатори, които изпращат електрически импулси за регулиране на анормални сърдечни ритми. Компанията заяви, че изброените продукти трябва да се държат на повече от 15 см разстояние от медицински устройства, а ако се зареждат безжично, разстоянието трябва да е двойно по-голямо. Редица други производители, като Samsung и Huawei, отдавна имат подобни препоръки към своите потребители.

Новият списък с рискови устройства беше публикуван на страницата за поддръжка на компанията, на която по-рано този месец беше написано, че iPhone 12 серията „не се очаква да причинява по-големи магнитни смущения на медицинските устройства“ от другите продукти в серията iPhone.

Мари Мо, консултант по компютърна сигурност на Mnemonic, която самата има пейсмейкър и изучава технологиите в сферата, заяви пред Би Би Си, че не се притеснява. Според нея, единственото, което използването на продуктите на Apple в близост до пейсмейкъри и имплантирани дефибрилатори би могло да направи, е да въведе последните в безопасен режим – при който те ще работят с едно и също темпо, докато устройството не бъде отдалечено.

„Тези джаджи на Apple обикновено не излъчват големи магнитни полета, за разлика от тежките машини, големите концертни колони или заваръчното оборудване, до които всеки, който има пейсмейкър, трябва да се притеснява да се доближи много повече.“

Но изследвания, публикувани в списанието на Американската сърдечна асоциация, установяват, че технологиите на iPhone 12 Pro Max и MagSafe на Apple могат потенциално да причинят сериозни магнитни смущения и да инхибират (потиснат) животоспасяваща терапия.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини