Apple пусна iOS 13.5.1, която коригира новооткрития jailbreak

0
628

Apple пусна днес нова актуализация на мобилната си операционна система за iPhone – iOS 13.5.1, за която компанията казва, че „предоставя важни актуализации за сигурност и се препоръчва за всички потребители“, макар и без много подробности в списъка с промени. Но както е отбелязано от Twitter акаунта Apple Software Updates, актуализацията всъщност има за цел да премахне от ядрото неотдавнашния джейлбрейк, който беше открит от хакерската групировка Unc0ver, за който ви информирахме по-рано.

Новият джейлбрейк засягаше огромен брой от представените смартфони на Apple, които работят с най-новата версия на операционната система iOS – нещо, което в последните години не се случва особено често, тъй като времената на джейлбрейка на iPhone според много експерти и потребители са отминали.

Какво представлява джейлбрейк (jailbreak) ?

Накратко, джейлбрейк е пробив в защитата на операционната система, който позволява инсталирането на приложения, които не присъстват в каталога на App Store и не са официално одобрени от Apple. Тази процедура е била особено популярна преди години, но с редица промени, които Apple внася в операционната система iOS, практикуването ѝ почти е прекратено.

Страницата за поддръжка на Apple излага нещата по-ясно – актуализацията е създадена така, че да не може да бъде изпълнен „произволен код с привилегии в ядрото“. С други думи, новата версия на iOS 13.5.1 е предназначена да отстрани тази възможност за jalibreak.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари