Apple разработва секретен асиметричен винт за своите устройства?

6
360

Apple постепенно прави своите устройства все по-малко пригодни за ремонт. Наскоро MacBook Pro Retina беше обявен за най-малко податлив на ремонт лаптоп. Едновременно с това компанията всячески се опитва да направи своите устройства максимално надеждни, което до голяма степен компенсира необходимостта от сервизна намеса във вътрешността им. Както изглежда, компанията Apple е решила напълно да лиши потребителите от възможността да разглобят закупените от тях продукти и да се доберат до съставните им елементи.

Ресурсът Reddit съобщи, че е получил от специален еднократен акаунт, предназначен за потребители, които желаят да останат анонимни и да бъдат сигурни, че няма да бъдат проследени, снимка, за която се предполага, че представлява триизмерен модел на нов винт с асиметрична глава, който може да се появи в устройствата на компанията. Главна особеност на малкия детайл е фактът, че с неговото развиване не би могъл да се справи нито един съществуващ в момента на пазара инструмент.

В сравнение с новото изобретение дори известните „дяволски“ винтове Pentalobular, които Apple използва за първи път през 2009 г., за да възпрепятства потребителите, закупили нейните устройства, да сменят самостоятелно батерията на MacBook Pro, изглеждат като детска игра. Напълно асиметричната форма на главата на новия винт е невероятно сложна и едва ли би се намерил подходящ инструмент за работа с нея. Уникалността на асиметричната конструкция лесно може да бъде патентована, като по този начин Apple възпрепятства по законов път производството на инструменти за работа с новите винтове от други компании.

Винтовете Pentalobular

От друга страна, подобен винт едва ли би имал висока надеждност, а и, имайки предвид размерите и формата на детайла, производството му би било твърде скъпо. Напълно е възможно и самото писмо и снимката, прикачена в него, да са поредният фейк, който се разпространява в глобалната мрежа. Дори и да не е така и проектът действително да е изпратен от служител на Apple, пожелал да остане анонимен, все още съществува възможността той да е една от множеството концепции, които така и никога не се превръщат в реалност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари