fbpx
9.2 C
София

Apple: разрешението за изтегляне на софтуер за iPhone от източници на трети страни ще отвори „кутията на Пандора“

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според старши вицепрезидентът по разработката на софтуер на Apple Крейг Федериги (Craig Federighi), предложеният в Европа законопроект, заставящ компанията да осигури достъп за изтегляне на приложения, заобикаляйки App Store, ще отвори „кутията на Пандора“ и ще застраши цели компютърни мрежи.

Встъплението на мероприятието Web Summit в Лисабон добре илюстрира настроенията на Apple по отношение на т.нар. Digital Markets Act – закон, който позволява изтегляне на софтуер без посредничеството на маркетплейса на Apple. Както казва Федериги, „изискването за изтегляне на софтуер от трети страни за iPhone би било стъпка назад. Вместо да дава избор на потребителите, то ще отвори „кутията на Пандора“ за непроверен и злонамерен софтуер.

Европейската комисия представи проекта за Digital Markets Act миналия декември. Основното му предназначение е да предотврати злоупотребата с възможности и влияние от страна на технологични гиганти като Apple, Google и Meta (известни преди като Facebook). Законът съдържа редица правила, по-специално изискващи компаниите да отворят своите платформи за конкурентите. Неизпълнението може да доведе до огромни глоби – например, до 10% от годишния доход на нарушителя.

По-рано, в доклад до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Apple поясни, че промените в политиката за изтегляне на приложения биха навредили на финансовите резултати, но сега компанията се фокусира върху опасностите от подобно законодателство. Apple цитира факта, че практиката за използване на операционната система Android ясно показва съществуването на множество заплахи за екосистемата.

Дори ако технически осведомените хора са в състояние да избегнат рисковете от злонамерен софтуер, техните родители или деца могат лесно да бъдат измамени, казва Федериги. „Факт е, че едно компрометирано устройство, включително и мобилен телефон, може да навреди на цялата мрежа. Зловредният код от изтеглени приложения може да наруши работата на правителствените системи, корпоративните мрежи и т.н.”, твърди Федериги.

Това не са единствените промени, с които Apple се бори с различна степен на успех. Не толкова отдавна компанията започна процес по обжалване във връзка с решението на американския съд, според което Apple трябва да предостави на разработчиците възможността да плащат за покупки от приложения, заобикалящи инфраструктурата на Apple.

Както знаете, компанията взема комисионна до 30% за всички плащания. Според разработчиците и регулаторите, контролът върху изтеглянията на приложения стеснява полето на възможностите на потребителите за избор на начини на плащане – това може да бъде значително избегнато, избавяйки се от посредничеството на „ябълковия“ магазин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини