Apple съветва: Не затваряйте MacBook с поставен капак за камерата

2
1570

Въпреки че за голяма част от потребителите това може да изглежда като очевиден съвет, Apple публикува нова информация в страницата си за поддръжка, в която предупреждава собствениците на лаптопите MacBook да не ги затварят с поставен капак за камерата, тъй като това може да доведе до повреди като спукан или надраскан дисплей. Компанията обосновава това, като казва, че „луфтът (разстоянието) между дисплея и клавиатурата на лаптопите MacBook е проектиран с много малки размери“, което ще рече, че всякакви тела помежду им, биха били довели до притискането на дисплея и неговото увреждане, поради стегнатия захват на пантите, с който се характеризират лаптопите MacBook през последните няколко години. Обновяването на страницата за поддръжка в официалния уебсайт на Apple, което е било публикувано още на 2-ри юли, беше отразено първоначално от популярния технологичен портал MacRumors.

Малките пластмасови капаци за камерите на лаптопите с плъзгащ се механизъм са изключително често срещани в наши дни. Възможно е дори да сте получавали такива за подарък или да са присъствали в рекламните материали, които някоя компанията може да ви е предоставила по време на нейно събитие или кампания. Много потребители в наши дни прибягват до покриване на камерата над дисплея на лаптопа с всевъзможни материали – като започнете от обикновени стикери и дори изолирбанд и стигнете до тези капачета с плъзгащ механизъм. За съжаление обаче, те често могат да причинят повреди върху конструкцията при много лаптопи, особено при такива с много малко разстояние между клавиатурата и дисплея и стегнат захват на пантите. Това далеч не се отнася само за лаптопите MacBook на Apple – във форумите на Reddit е пълно с десетки снимки на надраскани екрани или пластмасови/алуминиеви повърхности на лаптопи, които са били затворени с поставен капак за камерата. Ремонтът на подобни дефекти никак не е евтин, особено когато се отнася за лаптопите на Apple.

Вместо да използват специален капак, Apple казва, че потребителите могат да се доверят на зеления светодиод до камерата на лаптопите MacBook Pro или MacBook Air, който свети, когато камерата е активна. „Камерата е проектирана по такъв начин, че не може да се активира, без индикаторът до нея да се включи“, се казва в документа за поддръжка на Apple. Това теоретично важи за всички лаптопи. Но в повечето случаи, това, което кара потребителите да закриват камерата с каквото и да било, е поради факта, че нямат доверие дали в някакъв момент достъпът до техните лаптопи няма да бъде компрометиран от злонамерен софтуер. Припомняме, че дори изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг е прикрил камерата на своя лаптоп. Ако все пак решите да използвате такъв капак, определено е добра идея да го свалите, преди да затворите компютъра.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари