fbpx
1.1 C
София

Apple успява да увеличи приходите си въпреки рецесията, заради силното търсене на iPhone и Mac

Най-четени

Тримесечният финансов отчет на Apple разкрива, че компанията е успяла да увеличи приходите си с 8,1% до 90,15 млрд. долара, надминавайки пазарните очаквания. Около 47% от приходите на компанията все още се генерират от продажбите на смартфони, които отбелязаха 9,67% увеличение до 42,63 млрд. долара, което надмина очакванията на анализаторите, но надмина и очакванията на компанията. Подразделението за Mac също отбелязва добър напредък, като през годината увеличи оборота си с 25,39% до 11,51 млрд. долара.

Фискалната година на Apple приключи в края на септември, но компанията не направи прогнози дори за следващото тримесечие на фона на глобалната несигурност. Компанията следва подобна тактика на прогнозиране от 2020 г. насам, когато несигурността, свързана с пандемията, беше основният фактор за неизвестност. Финансовият директор Лука Маестри само отбеляза, че е малко вероятно приходите на Apple да нараснат със същите 8,1% през текущото тримесечие. Най-малкото приходите от продажби на Mac ще намалеят на годишна база. Ръстът ще се забави в бизнеса с услуги, който отбеляза 4,98% увеличение до 20,10 млрд. долара през последното тримесечие.

Главният изпълнителен директор Тим Кук добави, че ако не е бил силният долар, Apple е щяла да успее да увеличи общите си приходи с двуцифрен процент през последното тримесечие. Приходите за цялата фискална 2022 г. са се увеличили със същите 8% до 394,3 млрд. Apple все още не говори за съкращаване на персонал, но обяснява, че е намалила темите си за наемане на служители. Приходите от хардуерните продукти на Apple са се увеличили с 9% до 71 млрд. долара през последното тримесечие, с което са счупили сезонния рекорд. Нетните приходи на Apple за тримесечието достигнаха 20,7 млрд. долара, а печалбата на акция – 1,29 долара.

Apple продаваше новото семейство смартфони iPhone 14 само осем дни преди края на тримесечието, което затруднява оценката на степента на въздействието му върху приходите. Външните анализатори са склонни да смятат, че по-голямото търсене на новата линия идва от по-скъпите модели, които са снабдени с най-съвременния процесор. Засега Тим Кук има основания да смята, че търсенето на смартфони е останало силно в края на третото календарно тримесечие, тъй като основните приходи все още са нараснали с 9,67% на годишна база до 42,63 млрд. долара, като броят на „дезертьорите“ от Android дори е нараснал с двуцифрени числа, а броят на ъпгрейдите от предишни модели iPhone е подновил рекордите. Той също така отбеляза, че по-старите модели от серията iPhone 14 Pro не се пускат в достатъчни количества поради продължаващия недостиг на компоненти. От друга страна, чиповете памет вече струват по-малко и това позволява на Apple да спести пари. Приходите на компанията от смартфони подновиха сезонния си рекорд. Смартфоните се продават по-добре, отколкото ръководителите на Apple са очаквали.

Увеличението на продажбите на Mac с 25,39% през третото тримесечие е в разрез с тенденциите в индустрията, тъй като анализатори като Gartner и IDC съобщават, че продажбите на PC са намалели с 15-20% на годишна база. Всъщност именно тук приходите на Apple счупиха рекорд за всички времена. Тим Кук твърди, че причината за това е успехът на процесорите от серията M2, които са влезли в новите модели компютри. Освен това се прояви забавено търсене, породено от недостига на компоненти в предишните фази, и Apple успя да преодолее логистичните проблеми, които преди това не позволяваха на пазара да се насити. През последното тримесечие в този сегмент е регистриран рекорден брой ъпгрейди от по-стари Mac компютри, а около половината от клиентите никога досега не са притежавали компютър с марката Apple.

Преди това таблетите iPad разочароваха анализаторите и през тримесечието те намаляха с 13,06% до 7,17 млрд. долара. Новите модели iPad бяха пуснати на пазара едва през октомври и не бяха включени в тримесечните резултати. Другите устройства, които включват AirPods и Apple Watch, увеличиха приходите си с 9,85% до 9,65 млрд. долара, като надминаха пазарните очаквания и поставиха нов сезонен рекорд. Две трети от купувачите на носими устройства на Apple, които ги купуват за първи път, са направили покупка през тримесечието. Най-голямо увеличение на приходите се наблюдава при смарт часовниците. Сред новите продукти Apple Watch Ultra е категория носими устройства, чиито производствени обеми бяха ограничени от недостиг на компоненти през миналото тримесечие и остават такива и през това.

Приходите от бизнеса с услуги нараснаха с 4,98% до 19,19 млрд. долара, но през предходните периоди те нарастваха по-силно и този път не успяха да оправдаят очакванията на анализаторите. Компанията обаче се похвали, че понастоящем броят на платените ѝ абонати е нараснал до 900 милиона. За три години тя успя да се удвои.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини