fbpx
22.4 C
София

Apple ще даде възможност да превърнете iPhone в POS терминал

Най-четени

Apple работи по създаването на нова услуга, която позволява ефективното превръщане на устройствата iPhone в POS терминали за разплащане с дебитни карти или NFC устройства. Това ще позволи на собствениците на бизнес да приемат разплащания директно през техните устройства iPhone, без да е необходимо инсталирането на допълнителен хардуер като POS устройства, както става ясно от официална статия на Bloomberg, която беше публикувана в четвъртък.

Функцията се разработва, след като Apple придоби канадската стартираща компания Mobbewave за 100 милиона щатски долара през 2020 г. Стартъпът беше посветен на това да разработва технологии, които да позволяват приемане на разплащания само с едно докосване на телефона.

Настоящите POS технологии работят по сравнително остарял и често неудобен за много бизнеси модел – приемането на картови разплащания изисква инсталирането на POS терминал, който трябва да бъде редовно зареждан с консумативи за печат на бонове за разплащанията, да има осигурена мобилна интернет свързаност, както и да се осигури неговото захранване, обслужване и поддръжка. Това създава един немалък разход за много бизнеси, а дори и иновациите в тази сфера не са кой знае колко голяма крачка напред.

Въвеждането на такава възможност за устройствата iPhone би означавало, че търговците вече няма да се нуждаят от хардуер от трети страни, включително и устройства, произведени от компании като Square, като плащанията ще се осъществяват с едно доближаване на дебитна / кредитна карта или друго NFC устройство до iPhone – било то друг смартфон, смарт часовник или нещо друго. Тази технология не е революционно нова на пазара, тъй като вече има банки и финансови институции, които дават на потребителите си възможност да инсталират софтуер, който да им позволи да приемат POS разплащания директно през смартфона, без да е необходим POS терминал, като се използва същата NFC технология, която се използва и за разплащанията с телефона или със смарт часовник. Въпреки това изглежда Apple сега е решила да направи тази възможност по-масова и да я внедри чрез разработен от нея софтуер и собствена поддръжка. На този етап няма яснота в кои точно държави ще се предлага тази възможност, нито дали Apple планира да си партнира с някоя финансова институция или финтех компания, но има голяма вероятност партньор за САЩ и други пазари на компанията да е Goldman Sachs, която беше партньор на компанията при създаването на кредитната карта Apple Card.

Apple се готви да пусне функцията през следващите няколко месеца, както става ясно от публикация на компанията. На 26 януари Apple пусна iOS 15.3, най-новата си софтуерна актуализация за iPhone и iPad, която коригира няколко пропуски в сигурността, включително грешка в Safari, която позволява на уебсайтовете, които посещавате, да виждат вашата история на сърфиране и други лични данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини