fbpx
-4.2 C
София

Apple ще купува и използва в бъдеще чипове, произведени в САЩ

"Това е изключително важен момент", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук

Най-четени

Apple ще използва микрочипове, произведени от фабриката на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., базирана във Финикс, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук във вторник по време на събитието за предстоящото разширяване на предприятието.

„Днес е само началото.“

каза Кук.

„Днес ние съчетаваме опита на TSMC с ненадминатата изобретателност на американските работници. Инвестираме в едно по-силно и по-светло бъдеще, засаждаме нашето семе в пустинята на Аризона. И в Apple сме горди, че можем да помогнем за растежа му.“

На събитието присъстваха също президентът Джо Байдън и главните изпълнителни директори на AMD и Nvidia.

„Apple трябваше да купува всички усъвършенствани чипове от чужбина. Сега те ще върнат повече от веригата си за доставки у дома.“

каза Американския президент Джо Байдън.

„Това може да промени правилата на играта.“

TSMC вече изгражда завод за производство на чипове в град Аризона – инвестиция на стойност 12 млрд. долара, за да произвежда процесори по по-новия 5-нанометров производствен процес, който днес използва за производството на процесори за iPhone и други чипове. На церемония по повод пристигането на първото оборудване за производство на чипове в завода, компанията обяви, че ще произвежда там и подобрени 4 nm чипове и ще изгради втори завод за производство на значително по-усъвършенствани 3 nm чипове. Общата стойност на инвестицията е 40 млрд. долара.

Новите чипове обаче няма да задвижват iPhone-ите през следващата година, тъй като изграждането на фабрики отнема много време. TSMC положи основите на 5nm фабриката си през април 2021 г. и няма да започне да произвежда чипове преди 2024 г. Наскоро обявеният завод за 3 nm ще произвежда чипове едва през 2026 г.

Понастоящем клиентите на TSMC разчитат на фабриките в Тайван, но модерните фабрики в САЩ биха могли да помогнат за осигуряването на доставки на процесори и за САЩ. По-голямото производство на чипове в САЩ може да насърчи и по-широка производствена екосистема, включваща някои бизнес партньори, които доставят на производителите на чипове оборудване и материали, и други, които тестват, опаковат и сглобяват чипове след тяхното производство.

Малко вероятно е САЩ скоро да достигнат мащабите на производството на електроника в Азия, но ако политиците и бизнесът постигнат своето, полупроводниковата индустрия може да избегне съдбата на индустрии като стоманодобива и текстила, които до голяма степен изчезнаха от САЩ.

Процесорите са от решаващо значение за почти всеки съвременен продукт и индустрия, а не само за телефоните и лаптопите. Те се използват в управлението на автомобилите, хладилниците, военната техника, играчките, електроцентралите и много други отрасли. Глобалният недостиг на чипове, предизвикан от пандемията COVID, не позволи на клиенти да получат продукти като пикапи Ford F-150 и конзоли Sony PlayStation 5 и разкри колко уязвими са глобалните вериги за доставки.

Разширяването на TSMC идва седмици след обявената през октомври инвестиция на Micron в „мегафабрика“ в Ню Йорк на стойност 20 млрд. долара, която в крайна сметка може да достигне 100 млрд. долара, и обявената от Intel инвестиция на стойност 20 млрд. долара в две нови фабрики край Кълъмбъс, Охайо, която също може да достигне 100 млрд. долара инвестиции през това десетилетие.

Възможни са и други прекъсвания. Нахлуването на Русия в Украйна показа, че политическите граници не са непременно фиксирани. Това е от особено значение за Тайван – островната държава, която Китай обявява за своя и в която се намира по-голямата част от производството на TSMC.

Всички тези сили се съчетаха, за да подтикнат Конгреса да приеме Закона за чиповете и науката. Той обещава близо 53 милиарда долара субсидии за фабрики, изследвания в областта на полупроводниковите технологии, които са в основата на процесорите, и разходи за обучение на бъдещи работници. Това е много по-настъпателна индустриална политика от тази на САЩ в миналото, когато по-голямата част от производството на чипове беше преместена в чужбина, а сегашната му крепост е Азия.

„По време на пандемията видяхме, че нещо, което приемахме за даденост, а именно глобалните вериги за доставки, всъщност е ключова уязвимост за икономиката и националната ни сигурност.“

заяви на брифинг Рони Чатърджи, изпълняващ длъжността заместник-директор по индустриалната политика в Националния икономически съвет към Белия дом.

Байдън лобираше за „чиповото“ финансиране и често го изтъкваше като успех във възстановяването на производствените способности на САЩ. Идеята е да се опита да насърчи частните компании да правят собствени инвестиции, знаейки, че ще намерят икономически благоприятен климат.

„Това е значително отклонение от икономическата философия, която управляваше през голяма част от последните 40 години в тази страна.“

заяви Брайън Дийс, директор на Националния икономически съвет. При старата стратегия „се казваше, че правителството трябва да се отдръпне от пътя, да намали данъците за големите компании, да намали регулациите и да приеме, че американската икономика и американските семейства ще извлекат полза от това“.

Новата политика може да означава субсидия от около 3 млрд. долара за стимулиране на строителството на фабрики, което иначе струва около 10 млрд. долара. Това прави САЩ по-конкурентоспособни спрямо азиатски държави като Тайван, Южна Корея и Китай, заяви главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер. Intel има голямо присъствие в Чандлър, непосредствено до Финикс, и изгражда там нови фабрики на стойност 20 млрд. долара.

В заводите на TSMC в Аризона ще работят общо около 10 000 души, като 4500 от тях ще работят директно за TSMC. Освен това при изграждането на фабриките са заети над 10 000 строителни работници, съобщават от компанията.

В допълнение към над 10 000 строителни работници, които са помогнали за изграждането на обекта, двете фабрики на TSMC в Аризона се очаква да създадат още 10 000 високоплатени високотехнологични работни места, включително 4 500 директни работни места за TSMC. Когато бъдат завършени, двете фабрики на TSMC в Аризона ще произвеждат над 600 000 чипа годишно, като стойността на крайния продукт се оценява на над 40 милиарда долара.

Един от големите почитатели на разширяването на TSMC е Nvidia, която разчита на TSMC за производството на своите графични чипове и ускорители за изкуствен интелект.

„Привличането на инвестициите на TSMC в Съединените щати е майсторски ход и промяна на играта за индустрията.“

заяви главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг в изявление.

Дийз и Чатърджи спряха да обещават, че новите инвестиции ще се възползват от „чиповото“ финансиране. Подробности за това как да се кандидатства дори няма да пристигнат до първото тримесечие на 2023 г. Но те посочиха коментари на ръководители на предприятия за производство на чипове, които изтъкнаха законодателството като причина за своите инвестиции в САЩ.

„Приемането на Закона за „чиповото“ финансиране и науката беше от абсолютно решаващо значение за осигуряването на дългосрочна сигурност за компании като TSMC, за да разширят своя отпечатък и наистина да разширят инвестиционния си ангажимент към САЩ.“

каза Дийс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини