Apple ще обжалва решението на Еврокомисията за изплащането на 13 милиарда евро неплатени данъци на Ирландия. Информацията бе потвърдена от главния юрисконсулт на корпорацията Брус Сюел.

Според юриста, Apple възнамерява да докаже, че на практика играе ролята на изкупителна жертва единствено поради голямата известност и успеха на нейната търговска марка.

Apple е удобна мишена, понеже името на нашата компания фигурира в много материали и статии на средствата за масова информация. Това обстоятелство дава възможност на еврокомисаря да се прослави“ – поясни юрисконсултът.

cork-3

Сюел твърди, че ЕК не само не е взела под внимание, но дори и не се е запознала с доводите в полза на Apple, представени от водещите правни органи на Ирландия.

Маргрете Вестагер отклони критиката от страна на министерството на финансите на САЩ и поясни, че решението на ЕК се базира на превилата за субсидиране, които не позволяват на отделните държави в ЕС да сключват данъчни сделки, недостъпни за другите членове. Освен това еврокомисарят съобщи, че съществува възможност за увеличение на тази сума с 0,005%, която съответства на забавените плащания от 2014 година.

Да се припомним, че в края на месец август, след мащабно разследване, ЕС разкри, че Ирландия е давала неоправдани данъчни отстъпки на Apple, в резултат от което държавата не е получила данъци в размер на 13 милиарда евро. Сега Apple трябва да заплати тези закъснели данъчни плащания.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за