fbpx
16.8 C
София

Apple ще позволи автоматично споделяне на медицинското ви досие със спешните служби

Най-четени

Apple се опитва да улесни споделянето на здравна информация с местните здравни власти в държавите, парамедиците и оказващите спешна медицинска помощ служители. Компанията планира в следващата версия на мобилната си операционна система iOS да включи функция, която позволява автоматично на гражданите на САЩ да споделят информация от своя медицински идентификатор, когато се обадят на 911, националният телефон за спешни случаи на Щатите от техния iPhone или Apple Watch.

Функцията е наречена „Споделяне на медицинския идентификационен номер по време на спешно повикване“ и е налична за разработчиците на бета софтуер iOS 13.5, който имат достъп на този етап. Тя ще бъде представена и достъпна за използване от потребителите през следващите седмици.

Устройствата на Apple включват „дигитално медицинско досие“, в което можете да запишете всякаква важна здравна информация като вашите алергии към храни, лекарства или други обекти, кръвната ви група, специфични състояния, наследствена обусловеност, лекарства, които приемате към момента за лечение на определени състояния. В електронния си медицински картон също може да запишете имената и контактите на всички лекари, които сте посещавали или все още посещавате, както и контактите на вашите близки, роднини и приятели, които да бъдат потърсени при спешен случай. Данните винаги биват криптирани и не могат да бъдат прочетени от Apple и потребителят ги въвежда ръчно сам, за да бъдат включени в неговия медицински идентификационен номер.

В случай, че не сте наясно как става това, можете да видите повече тук.

Целта на тази нова функция, която компанията разработва, е да се ускори споделянето и предаването на важни здравни данни по време на пандемията COVID-19, когато здравните служби вече са претоварени със спешни случаи. Освен това, в много от случаите на COVID-19 в тежка фаза, пациентът не може да отговаря на въпроси или изобщо не може да разговаря със здравните служители. И именно тогава автоматичното предоставяне на подобна информация може да бъде животоспасяващо – така медиците ще знаят да не ви дават ибупрофен например, асо вече знаят, че сте алергични с него и по този начин да ви спестят допълнително влошаване и анафилактичен шок.

Наред с новата SOS функция, iOS 13.5 ще включва и първата версия на приложението за проследяване на социалните контакти и разпространението на COVID-19, което разработва съвместно с Google.

Преди да разгърне функцията широко, Apple първо я предоставя на разработчици в бета версия. Това позволява на компанията да се увери, че технологията няма грешки или други проблеми, преди да я въведе по-широко. Това също така позволява на Apple да получи обратна връзка, за да направи подобрения в различните функции на технологията, преди да бъде внедрена за повече потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини