Apple определено имаше тежка седмица. Първо стана ясно, че новата ѝ iOS 13 има проблеми със сигурността, а също така не осигурява обещаната съществена разлика в скоростта на зареждане на приложенията. След това беше оповестен, нов JailBreak за по-старите модели iPhone, произведени до 2017 г., който е непоправим – използва уязвимост в Bootrom и няма как да бъде фиксиран чрез пач от компанията.

След това видяхме, че компанията никога няма да ви прости, ако смените дисплея на вашия iPhone в неоторизиран сервиз, дори и той да бъде оригинален, произведен от тях. Както може да очаквате, компонентите и услугите от официалните сервизи на Apple се значително по-скъпи от тези на други сервизи, като ремонтът излиза значително по-скъп за клиента. Apple наскоро стартира нова програма за доставяне на оригинални компоненти до сервизи на трети страни.

Тенденцията на най-скъпата компания в света да създава проблеми на потребителите, които дръзнат да използват по-евтин, неоторизиран сервиз за ремонт на своето устройство, започна още от миналия месец, когато Apple въведе блокиране на информацията за здравето и нивото на износване на акумулатора в iOS 13, когато батерията не е била сменена от тях.

От кога започна това?

Потребители се оплакват, че Apple още от 2016 г. е „капсуловала“ iPhone като е ограничила възможностите му за ремонт, като тогава компанията въведе съобщение, което показва „Грешка 53“, ако някой смени своя Touch ID начален бутон под екрана. Изглежда много потребители се опитвали да заменят бутона с неоригинален такъв. Също така наскоро Apple започна деактивира TrueTone – точното цветово калибриране на екрани, които не са подменени от тях.

Освен това, от портала iFixit казват, че тези действия са с цел Apple да накара потребителите да използват оригиналните сервизи, като ще забравят за пестенето на пари при ремонта на iPhone:

„Този модел на поведение за пореден път доказва, че Apple е на път да ограничи възможността за поправка на техните устройства от сервизи, които не са на компанията. По думите им, използването на части от трети страни може да наруши функционалността на iPhone. Но в много случаи има проблеми, които възникват както с неоригинални компоненти, така и с автентичните на Apple. И тогава става ясно, че всъщност компанията се опитва да ограничи автономността на потребителите. Купили сте го, притежавате го, трябва да имате право да го поправите както и където решите – толкова е просто.“

Разликата в цените?

В момента Apple таксува 199 долара за замяна на дисплей на iPhone 11, 279 долара за замяна на дисплей на iPhone 11 Pro и 329 долара за замяна на дисплей на iPhone 11 Pro Max. Можете да намалите цената до 29 долара, но тази цена е приложима при застраховка AppleCare +, която струва еднократно 199 долара и 9,99 долара всеки месец за две години (общо 240 долара). Застраховката не се предлага в България.

Излишно е да се споменава, че потребителите прибягват до сервизи на трети страни, именно защото искат да намалят част от разходите по ремонт на устройствата на Apple, които не са никак евтини. Много от сервизите предлагат ремонт с оригинални компоненти, а някои потребители дори сами поправят устройствата си, но компанията очевидно не иска никой от освен тях, и техните партньори, които ще имат лиценз да използват оригинални компоненти.

Като се има предвид, че предупрежденията при подменен екран от външен сервиз, са включени в най-новите iPhone на Apple, навярно това ще бъде официална фирмена политика за устройствата на компанията оттук нататък.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Даниел
Даниел

Върти с балтията по главата, те акъл немат, не им пречи да ги дерат! Удри…муьо у тарабе….

Ozzy
Ozzy

Епъл не произвежда дисплеи.

гсм
гсм

Най-добре да направят и зареждането на телефона да става само в iконтакт, който е минал серификация. и да има такса от по 10$ на зареждане. Дори тогава пак ще има шапшали които да си купуат iphone. A още от сега ви казвам че iphone 12 ще струва поне 5000лв. Ей така, за да е кръгла цифрата.

_nib_
_nib_

Хитро.Зимат парите на баламите….и им поставят условия.

Мустанг
Мустанг

Компанията си гледа интереса. Не виждам проблем.

Васил
Васил

Здраво стрижат овцете, няма прошка.Скоро на балъците …… извинете собствениците на Ishita ще въведат такса отключване на телфона,и ще сложат таймер ,за да си плащаш за времето за което си го ползвал .Защото телефона си е техен,нищо че си платил 3000 лв за него,нямаш право да правиш нищо което ще им намали печалбата,не може да си позволиш да направиш нещо което да ти е евтино,ооооо не, всичко трябва да струва СКЪПО, а единствето което имаш право е да ПЛАЩАШ.Трябва да открият една сметка в която балъците да пращат редовно пари за това че са богопомазани да притежават произведен в Китай… Виж още »

Емералд
Емералд

Ако имаш 4000 $$$ да купиш AppleMacBookPro ще имаш и още 2000 $$$ за ремонта му дори и ако това се налага само месец след покупката и то само за един единствен изкривен болт. Иначе казано схеми за смени на компоненти в Епъла оставете и забравете и не злобейте защото тренда навлиза и ще стигне и вас от най високият клас ще премине и в най калпаво сглобените устройства коли телевизори всичко.Понеже инелектуалното познание на Света изчезва и се топи .Замяната на белият човек със Афро негроиди си има сурова цена. Скоро нито ще можете да отваряте нито да подменяте… Виж още »

Дядо ти
Дядо ти

Добре че iphone има акумулатор. Вземи си оправи текста.

YAESU
YAESU

Май се връщаме към шайбата, ако младите изобщо знаят какво представлява такъв тел.