Apple ще трябва да плати 113 милиона долара заради забавянето на iPhone при износване на батерията

10
978

Apple ще трябва да плати 113 милиона щатски долара обезщетение за уреждане на разследвания от 34 щата и окръг Колумбия относно практиката на компанията да забавя работата и производителността на по-старите iPhone, когато батериите им се амортизират. Практиката обаче не е обявена официално никъде от Apple, а по-скоро е доказана като злоупотреба чрез независими разследвания на блогъри, активисти и други специалисти. Това накара регулаторите и клиентите да критикуват компанията, че никъде не обявява за тази практика, която очевидно е категоричен инструмент за планирано остаряване, благодарение на който Apple успява да продава по-големи количества от новите си апарати.

„Големите технологични компании трябва да спрат да манипулират потребителите и да започнат да им казват цялата истина за техните практики и продукти“, заяви в изявление главният прокурор на Аризона Марк Бърнович, който е помогнал за ръководенето на разследването. „Ангажирам се да държа компаниите от технологичния Голиат под отговорност, ако крият истината от своите потребители“. Apple ще плати на Аризона по-специално 5 милиона щатски долара, а останалата част от цитираната в заглавието сума ще бъде разпределена между останалите щати. Новината беше съобщена по-рано от The Washington Post.

В съдебните си декларации Apple заявяват, че са се съгласили на споразумението за прекратяването на разследването, но добавят, че „нищо от това не може да се приема или тълкува като признаване за нарушаване на закон, правило или разпоредба или на какъвто да било друг физически или правен въпрос, или признаване за каквото и да било неправомерно действие, което Apple изрично отрича.“

„Никоя част от това решение, включително неговите изявления и ангажименти, не представляват доказателство за каквато и да е отговорност, вина или неправомерни действия от страна на Apple“, се казва в официалното изявление на компанията.

Новината е най-пресният пример за това как големите технологични компании са изправени пред все по-стриктен контрол от страна на регулаторите и законодателите. Въпреки че сагата „batterygate“, както е известна, се е развивала преди по-големи технологични скандали като скандала за поверителността на данните и намесата в политическите избори на Facebook, завеждането на съдебни искове срещу Apple беше повратна точка в историята на производителя на iPhone.

В продължение на години Apple отхвърля твърденията, че нарочно и умишлено забавя работата на iPhone, но конспиративните теории продължават, като при тях дори се прилагат доста солидни доказателства за това, че технологичният гигант е направил телефоните по-малко използваеми, за да подтикне хората да ги надграждат непрекъснато – практика, известна на потребителите в много области като планирано остаряване. Когато Apple призна, че е забавяла производителността на по-старите модели на iPhone след достигане на определено ниво на амортизиране на батерията, макар и да обясни действията си с различна причина и да отрече да става въпрос за планирано остаряване, компанията привлече вниманието по цял свят.

„Нашата цел е да предоставим най-доброто изживяване на клиентите, което включва цялостна производителност и удължаване на живота на техните устройства“, заявиха от Apple в първоначалното си изявление на 20 декември 2017 г., когато се сблъскаха с нарастващата остра критика срещу практиките им. От компанията тогава обясниха, че когато по-старите батерии не могат да доставят достатъчно енергия, когато телефоните се опитват да извършат по-сложни задачи, като например играене на видео игра, това допълнително забавя чиповете на телефона до ниво, в което батерията е достатъчна, за да ги захранва.

Критиците категорично не повярваха на тези твърдения, като само след около седмица от официалното признаване на тази практика, срещу Apple бяха заведени десетки граждански дела на територията на САЩ. От компанията също така стартираха програма, която предлагаше възможност за смяна на батерията срещу 29 щатски долара за ограничен период от време на всеки, който поиска тя да бъде сменена на по-ниска цена, вместо да бъде таксуван обичайните 79 долара в САЩ. В допълнение компанията добави някои функции към своята мобилна операционна система iOS, които по-добре обясняват на потребителите как работят батериите на iPhone и дават на хората избор в кой режим да работят смартфоните им – да се запази живота на батерията или да се увеличи производителността на телефона.

Малко след като се извини за Batterygate, Apple започна да включва софтуерни функции, за да бъде по-прозрачна по отношение на това как се справя с батериите.

Формиране на обезщетението

„Никога не бихме направили нищо, което да съкрати умишлено живота на който и да е продукт на Apple или да влошим потребителското изживяване, за да стимулираме клиентите да купуват нови продукти. Нашата цел винаги е била да създаваме продукти, които нашите клиенти обичат, и да правим всеки нов iPhone с максимално дълъг живот.“, казва Apple. „Знаем, че някои от вас смятат, че Apple ви е подвела. Извиняваме се.“

И все пак последваха съдебни дела и разследвания. През март тази година Apple се е съгласила да плати до 500 милиона щатски долара за уреждане на съдебен иск, в който компанията се съгласява да плати на клиентите 25 щатски долара за всеки засегнат iPhone, което ще рече, че минималната сума на обезщетението на компанията е 310 милиона долара.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари