Фондацията
Първата информация за филмов сериал по цикъла „Фондацията“ на Айзък Азимов се появи миналото лято. А днес стана известно, че корпорацията Apple е поръчала заснемането на филмов сериал от 10 епизода. Правата за телевизионния вариант на екранизациятата са получено по-рано.

С адаптацията на сюжета на знаковите книги на Азимов се заемат Дейвид с. Гойър, познат сценария за комикса Доктор Стрейндж, филмите „Батман в началото“, „Черният рицар“ и други. Ще му помага Джош Фридман, написал сценария за Терминатор – „Хрониките на Сара Конър“ и филма „Война на световете“.

Малко странно е, че преди време бе обявено, че Джонатън Нолан, братът на режисьора Кристофър Нолан и сценарист на космическата му драма „Интерстелар“, ще работи по адаптацията на поредицата научнофантастични романи на Айзък Азимов „Фондацията“. Но тази година участието на Нолан не се споменава.

„Фондацията“ (Foundation) включва общо седем книги, в които се описват възходът и предстоящото падението на Галактическата империя. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на напредничавата наука Психоистория, с която е възможно да се предсказва поведението на големи групи от хора, подобно на теорията на газовете, която определя процесите в голям брой молекули, но не може да определи движението на една молекула. Селдън успява да намали предстоящите 30 000 години хаос до само 1000 години.

Редица видни специалисти са на мнение, че психоисторията е още един начин за разбирането на историческите процеси, дори по-удачен от този на Ибн Халдун, Карл Маркс и техните съвременници.

Икономисти, учени и бизнесмени заявяват, че „Фондацията“ на Азимов е имала значително влияние в техния живот. Илън Мъск също е голям почитател на „Фондацията“ и намира вдъхновение в тези книги.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари