fbpx
-0.8 C
София

Apple, Google и Amazon се обединяват да създадат интелигентен дом с отворен код

Най-четени

Apple, Google и Amazon обявиха, че ще се обединят в разработването на стандарт за интелигентен дом на принципа на отворения код, за да улеснят производителите на нови устройства и софтуер да работят в добре функционираща колаборация.

Целта на новият проект е да гарантира, че всяко смарт устройства, което потребителят може да закупи, ще работи в неговия дом, независимо какъв смартфон или домашен гласов асистент използва.

Главният вицепрезидент на Google Nest Ник Сате и главният инженер на компанията Grant Erickson обясниха как новият стандарт с отворен код за интелигентен дом ще бъде от полза както на разработчиците, така и на потребителите, в публикация в блога на Google, казвайки:

„Разработчиците и потребителите ще се възползват от този нов универсален стандарт за свързване на умните домове. За разработчиците той опростява разработването на продукти и намалява разходите, като им дава единен стандарт за изграждането на техните продукти. След навлизането на стандарта, потребителите ще имат свободата да избират как искат да контролират домовете си, независимо от основната платформа за интелигентен дом, която са избрали. Умните домашни устройства ще бъдат съвместими с различни платформи, така че да може да избирате между Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri или други платформи.“

Проект Интернет свързан дом (Connected Home over IP)

Apple, Google и Amazon обединиха усилията си, за да създадат нов консорциум, наречен Project Connected Home over UP, която ще се присъедини към съществуващия алианс за проект за протокол за интелигентен дом Zigbee Alliance, чиито членове на борда включват Ikea, Samsung Smart Things и Signify, компанията, която стои зад Philips Hue.

Технологиите от съществуващите три интелигентни домашни технологии от трита технологични гиганта – Apple HomeKit, Alexa на Amazon и Weave на Google ще допринесат за новия стандарт и първата тестове версия се планира да бъде пусната първоначално до края на 2020 г.

Project Connected Home over IP, както и пълното название на концепцията, също ще работи заедно със съществуващите протоколи за свързване като Wi-Fi и Bluetooth, напук на опитите те да бъдат заменени именно в тези системи. Според консорциума, устройствата вероятно ще трябва да поддържат Wi – Fi, Bluetooth Low Enegergy или Thread, за да работят с новата система и да бъдат съвместими по единния стандарт.

Новият стандарт също ще се основава на Интернет протокола (IP), както следва да става ясно от името му. Не всички устройства обаче ще трябва да бъдат директно свързани с интернет и IP ще бъде използват за изпращане на съобщения от умно устройство в дома до „друго устройство, приложение или услуга“ със „защита и поверителност на данните от край до край“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
МъдиУотърс
МъдиУотърс
1 година

Секретния проект на гугъл

U4en
U4en
1 година

ха-ха-ха-ха, ба*и вица

Нови ревюта

Подобни новини