Apple, Microsoft и Opera се отказват от технологията Google FLoC

2
748

Наскоро Google реши да се откаже от използването на външни текстови бисквитки и предложи алтернативното решение FLoC (Federated Learning of Cohorts). Интернет гигантът счита, че този подход ще предотврати индивидуалното проследяване на потребителите, ще защити тяхната конфиденциалност и едновременно с това ще даде необходимите данни за рекламодателите и издателите. Google наскоро започна тестването на FloC, но тази технология не получи поддръжката на другите технологични компании.

Една от първите компании, която се отказва от използването на технологията FloC бе DuckDuckGo. Сега се вижда, че това не е единственият противник на новата технология. Всички големи участници в проекта Chromium също се отказаха от използването на FLoC, въпреки че тази технология бе реализирана като част от този проект и лесно може да се задейства и в другите браузъри, базирани на Chromium.

По-конкретно, създателите на браузърите Brave, Vivaldi и Opera директно заявиха, че няма да използват технологията FLoC в своите продукти. Основната причина е именно конфиденциалността на потребителите.

„Най-лошият аспект на FLoC е, че тази технология нанася съществена вреда на конфиденциалността на потребителите като в същото време се преструва че осигурява по-висока конфиденциалност“ – се казва в изявлението на Brave.

Създателите на браузъра Vivaldi направиха подобно изявление и го допълниха с една допълнителна фраза:

„Технологията FLoC не подобрява конфиденциалността, а за потребителите изобщо не е изгодно нарочно да пожертват своята конфиденциалност заради финансовите ползи на Google“.

 

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари