Компаниите Apple, Nike и Coca Cola лобират в Конгреса на САЩ за промени в законопроект, който ще забрани стоки, произведени с принудителен труд в китайския регион Синцзян, който е дом на уйгурското етническо малцинство, преследвано от китайското правителство. Служител на Capitol Hill заяви, че законодателството има двустранна подкрепа и може да бъде прието до края на годината.

Законопроектът мина успешно в Камарата на представителите на САЩ през септември и сега е внесен за разглеждане в Сената. Ако бъде приет, това би наложило ограничаване на вноса на артикули, произведени с принудителен труд. В региона Синцзян живеят около 12 милиона уйгурски мюсюлмани, които правителството на Китай от десетилетия преследва, подлага на свиреп тормоз, ограничения и ужасяващи действия, които противоречат на съвременните разбирания за хуманност. Макар и Пекин многократно да отрича тези твърдения, има хора, преживели ужасяващия тормоз в „лагерите за превъзпитание“ в Синцзян. Една от тях е Сайрагул Саутбай, която казва, че лагерите са я „превърнали в развалина“. Ежедневието в тези лагери е изпълнено с унижения, тормоз, изнасилвания, зловещи медицински експерименти. Успешно преминалите през пречупването хора, биват настанени в „образцови китайски семейства“, в които да се научат на „приличен живот и местни порядки“, като в това число биват принуждавани да ядат свинско месо – деяние, което тяхната мюсюлманска вяра категорично изключва, както и много други издевателства над волята, личността и свободата, както обяснява Саутбай. Може да се запознаете с нейната история, разказана от Deutsche Welle.

Както става ясно, изглежда, че мюсюлмански уйгури в Китай дори са държани и като насилствени работници. Световните правителства започнаха да оказват натиск върху Китай да се заеме с този проблем, който ООН нарича нарушаване на човешките права, както и със закона за забраняване и преследване на принудителния труд, който си проправя път през Конгреса.

Въпреки че законът в САЩ е подкрепян както от републиканците, така и от демократите, големите американски компании, които разчитат на китайски компании и работници да произвеждат и сглобяват техните продукти, се оказват заседнали между законодателствата в САЩ и тези в Китай.

Много от най-големите компании в света, включително и Apple, разчитат на вериги за доставки, които оперират в Китай, за да произвеждат своите стоки. Китайските потребители също са голяма и нарастваща част от тяхната база. В случая на Apple компанията заяви през октомври, че китайските клиенти са похарчили близо 8 милиарда щатски долара за покупка на нейни продукти, което прави страната третият по големина пазар след Америка и Европа.

Тази зависимост от производството и потреблението в Китай помага да се обясни защо The New York Times съобщи миналия месец, че големите  компании, включително производителят на безалкохолни напитки Coca Cola и гигантът в производството на спортни стоки Nike, лобират за промени, които се противопоставят на новия законопроект. Според доклада Apple също се противопоставя на някои от предложените елементи в проекта.

„Лобистите се борят за смекчаване на някои от разпоредбите в законодателството, аргументирайки се, че макар и категорично да осъждат принудителния труд и настоящите жестокости в Синдзян, амбициозните изисквания на закона могат да нанесат тежки поражения върху веригите за доставки, които са дълбоко зависи и залегнали в Китай“, пише „Таймс“.

Apple заяви, че подкрепя Закона за превенция на принудителния труд на уйгурите и повтори по-ранните си изявления, че „се отвращава от принудителния труд“, както и че компанията подкрепя усилията на законодателите за изкореняване на „принудителния труд и укрепване на американското законодателство“. Компанията още обещава, че ще „продължи да работи с тях, за да постигне това“, вероятно визирайки американските правителствени и законодателни органи.

Nike изяви в свое прес съобщение, че не лобира срещу законопроекта. Заедно с Coca Cola заявиха, че принудителният труд е в противоречие с кодексите им за работно поведение и че всяка една от двете компании одитира своите вериги за доставки, за да гарантира, че „лошото поведение се изкоренява“.

„Nike приема много сериозно всякакви доклади за принудителен труд и ние се ангажираме с работни групи с множество заинтересовани страни, за да направим оценка и колективни решения, които да помогнат за запазването на целостта на нашите глобални вериги за доставки“, заявиха от компанията.

От Coca Cola от своя страна казаха следното:

„Ние следим отблизо прилагането на нашите ръководни принципи за доставки, като използваме услугите на независими трети страни за одит.“

В продължение на повече от десетилетия Apple публикува годишни доклади за отговорността на нейните изпълнители и доставчици, които включват данни за това колко доставчици са установили, че в техните складове служителите са били принуждавани да работят неразумно дълги смени, колко инциденти свързани с безопасността са се случили и колко успешна е борбата с детския труд. Тази година компанията очерта и проекта си за въвеждане на по-безопасно и защитено оборудване във фабриките, както и контролиране на стриктното спазване на противоепидемичните мерки в складовете, в това число и дали всички работници разполагат с маски/шлемове за лице и дезинфектанти.

Редица видни общественици и анализатори смятат, че предотвратяването на принудителния, опасния и детския труд в китайските заводи и изпълнители, може да бъде възможно единствено чрез оказването на натиск и противопоставяне на нехуманните практики от страна на големите технологични компании, които са основния (в някои случаи единствения) клиент на въпросните изпълнители. В повечето случаи обаче, критиците твърдят, че компаниите са ангажирани основно с изпълнение на своите планове и очаквания за продажби и печалби, а дори да бъдат констатирани значителни нарушения, те биват преговаряни с изпълнителите едва след успешното изпълнение на първоначално предвидените производствени планове, тъй като резки промени в заводите биха могли да доведат до сриване в изпълнението на пазарните планове.

През последните години Apple докладва за повече аспекти от условията на работа при своите доставчици и изпълнители, включително и работа в мините за добиване на суровини, заводите за претопяване, рафинериите, както и в цеховете на производителите на компоненти и монтажни устройства.

„Изискваме от доставчиците да осигурят справедливо работно време, безопасни работни площадки и среда, свободна от дискриминация“, заяви компанията на своя уебсайт при публикуването на докладите. „Тези защити се прилагат по цялата верига за доставки, независимо от работата или местоположението на служителите ни.“

Що се отнася до законодателството за принудителния труд, според докладите на Times и Washington Post, Apple е поискала оттегляне на някои мерки, които ще оставят допустим принудителния труд. В доклада на Times се казва, че в един документ Apple е поискала по-дълги срокове за спазване на регулациите и възможност информацията за промените да се разпространява само в рамките на Конгреса и заинтересованите страни, а не в широката общественост, поради опасения, че намесването на принудителен труд с името на компанията, би могло да окаже сериозни последици върху нейната репутация.

Apple засега удържа позицията си. Интересът към по-бавните преходи и забраняване на принудителния труд на компанията е разбираем, тъй като 2020 беше сравнително трудна производствена година, която преобърна финансовите и производствени планове на предприятието. Макар и Apple да отчете значителни приходи и дори покачване на печалбата от услугите ѝ, настъпването на кардиналните промени в производствените цехове би могло да причини още по-сериозни трусове в производството, от които компанията да претърпи значителни загуби.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари