fbpx
1.4 C
София

Apple Watch ще уведомява, ако нивото на усвояване на кислород е прекалено ниско

Най-четени

Интелигентните часовници от сериите Apple Watch вече могат да предупреждават потребителите, ако нивото им на максимално количество кислород, което тялото им може да използва по време на тренировка, е под особено ниско ниво и е време да обмислят да потърсят медицински препоръки как да го подобрят.

Новата функция се нарича Cardio Fitness Levels и идва заедно с пускането на iOS 14.3 и WatchOS 7.2 и надгражда съществуващата функция за измерване на VO2 в Apple Watch.

VO2 max е максималното количество кислород, което тялото може да поеме по време на тренировка, и представлява добър показател за цялостната физическа подготовка. Колкото по-голямо е количеството, толкова по-ефективно тялото усвоява кислорода и толкова по-добра е сърдечно-съдовата форма на организма. Този коефициент не представлява интерес само за спортисти или боди билдъри – ниските нива на VO2 max са свързани с множество състояния, включително диабет, инсулт и сърдечни заболявания.

До този момент смарт часовниците Apple Watch можеха само да дадат информация за максималното ниво на VO2, но сега вече потребителите могат да видят къде тяхната стойност се вписва в стойностите на други хора, които имат същите ръст и пол, като тази информация се анализира и е достъпна в приложението Health за iOS.

Така новата актуализация поставя VO2 max нивата в контекст, показвайки как те се сравняват с тези на други хора в същите възраст и пол, като съответно им поставя оценка от рода на „високо“, „над средното“, „под средното“ или „ниско“. Съответно биват отчитани и фактори, които биха могли да повлияят резултата на потребителя, включително бременност или употреба на някои видове лекарства, като бета блокери.

Ако резултатът намалява, можете да изберете да получавате известие на телефона си и да наблюдавате дали вашият VO2 max се плъзга в зоната „ниско“ (около 20 процента), което може да бъде сигнал, че потребителят има нужда от разговор с личен лекар за подобряване на физическата форма.

Подобряването на този коефициент отнема доста време, като на повечето хора им е необходим минимум четиримесечен прозорец, за да успеят да отчетат подобрения. Ако след този период нивата все още са ниски, потребителите ще получат ново известие.

Как работи?

Нивата на VO2 max се измерват най-точно в лабораторна среда, където хората биват карани да извършват тежка физическа дейност на изтощение, най-често на бягаща пътека, а приемът на кислород се измерва с помощта на специализирано оборудване, но коефициентът може да бъде оценен и от фитнес тракерите и интелигентните часовници като Apple Watch.

Различните устройства правят това по различни начини, но Apple Watch часовниците използват оптичния сензор за сърдечен ритъм, за да открият промени в сърдечната честота и свързва това с количеството физическа работа, която бива извършена, отчетено въз основа на данните от акселометъра, GPS и висотомера. При разработването на своите алгоритми Apple измерва резултатите спрямо лабораторни тестове, като прави предварителни измервания, които след това сравнява, за да минимизира грешките. Подробности за методологията могат да бъдат открити на официалния уебсайт на Apple.

Първоначално Apple Watch идваха с възможност да записват максималния резултат на VO2 по време на интензивна тренировка на открито, но с пускането на WatchOS 7 през септември 2020 г. стана възможно да се получи оценка и по време на небрежно ходене на открито.

Тази нова функция прави кардио фитнес инструментите на Apple достъпни за хора, които не се занимават колоездене, бягане или плуване, а поставянето на тези данни в контекст с информацията, предоставена от Cardio Fitness Levels ги прави още по-полезни, позволявайки на потребителите да установят къде се намират спрямо средните стойности, както и дали има наличие на необходимост за предприемане на действия за подобряване.

Cardio Fitness Levels не са свързани с Apple Fitness Plus, който стартира едновременно, но бихме могли да видим двете потенциално свързани в бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини