Aptera Motors започва продажбите на първия в света слънчев електромобил

7
5965

Калифорнийската компания Aptera Motors обяви, че тази година започва производството на първия в света сериен електромобил, захранването на който може да става само с помощта на неговите слънчеви панели.

„Слънчевият“ електромобил се разработва отдавна – още от 2009 година, като тази година всичко вече е готово благодарение на сайтове за потребителско финансиране.

Електромобилът има три колела, изключително добра аеродинамика и е покрит с 3,16 квадратни метра слънчеви панели с обща мощност 700 W. Докато е паркиран, електромобилът се зарежда от слънцето, като тази енергия е достатъчна за 60 км пробег. Възможно е поставянето на допълнителни слънчеви панели. Това една от предлаганите опции, която ускорява зареждането.

Ако няма слънце или е нощ, електромобилът се зарежда от обикновения 220 V контакт. Акумулаторният блок може да бъде с капацитет от 25 до 100 KWh и осигурява пробег от 250 до 1000 мили – тоест, от 400 до 1600 км.

Преди да започне продажбите компанията трябва да премине тестовете по безопасност на новия автомобил, което трябва да стане най-късно тази есен. Aptera Motors вече приема предварителните поръчки за закупуването на новия слънчев електромобил, цената на който е $25 900. Към днешен ден 7500 души са внесли необходимия депозит.

И преди са правени опити за създаването на електромобил със слънчеви панели, но тези опити неизбежно водеха до фалити. Очакванията са този път всичко да бъде успешно.

4.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари